Întâlnire cu patronii din raionul Călăraşi

27

Vineri, 19 iunie curent, în incinta Consiliului raional Călăraşi a avut loc o întrunire la care au participat mai mulţi agenţi economici din raion. Seminarul în cauză a avut scopul de a discuta cu agenţii economici despre organizaţiile patronale de la noi din ţară. Cu detalii şi informaţii în acest sens au venit oaspeţi de la Chişinău, cum ar fi: Adrian Axenti, director general executiv al Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova, Vladislav Caminschi, şeful Direcţiei Relaţiei Interne şi Externe a Confederaţiei, Ion Axenti, şeful Direcţiei Comunicare.

Experţii de la Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova au venit la Călăraşi pentru a pune în discuţie ideea creării unei Asociaţii Patronale Teritoriale la Călăraşi, iar această asociaţie trebuie să o constituie agenţii economici din teritoriu. Oaspeţii au venit cu diferite argumente. La fel, s-au referit la avantajele şi dezavantajele creării unei asociaţii patronale. Cert este că ea apără interesele agentului economic, patronului, dar şi a angajatului, ajută şi la promovarea întreprinderii date. Mai mult decât atât, ajută ca întreprinderile să îşi găsească parteneri de afaceri, ceea ce este un fapt foarte îmbucurător. În Republica Moldova sunt 14 asemenea asociaţii patronale, iar fiecare în parte este de fapt un dialog social tripartit, dintre guvern, patronat şi sindicate.

După o oră şi jumătate de instruire şi argumente în ceea ce priveşte avantajele, obligaţiile odată ce se formează  o Asociaţie Patronală Teritorială, agenţii economici de la noi din raion urmează să decidă dacă vor forma o asemenea asociaţie sau nu.

E de menţionat că aici s-a mai discutat şi despre cadrul legislativ şi normativ privind activitatea organizaţiilor patronale, dar şi despre cadrul legislativ şi normativ privind procedurile de constituire şi înregistrare a organizaţiilor patronale. 

Apoi s-a atras atenţie asupra rolului şi serviciilor organizaţiilor patronale într-o economie de piaţă.

La final nu au lipsit nici întrebările din partea agenţilor noştri, care s-au arătat destul de interesaţi de domeniul dat. Informaţiile oferite îi vor ajuta să se decidă dacă e cazul să creeze o Asociaţie Patronală călărăşeană sau nu.  

Elena Raţă