COVID-19 este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei). Acest virus nu a fost identificat anterior la om.
Cum se transmite COVID-19?
- De la om la om, dacă persoanele se află la o distanță mai mică de 2m, pe cale respiratorie, prin picături de secreţie produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.
- Transmiterea de la animale la om, prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea. Se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi pregătirea corespunzătoare a alimentelor înainte de a fi consumate.
- Atingerea suprafețelor obiectelor contaminate de virus – nu se cunoaște rezistența virusului pe suprafețele obiectelor și acest tip de transmitere nu reprezintă o cauză principală de infectare. Este posibil ca o persoană să contacteze virusul COVID-19 prin atingerea unor suprafețe contaminate și apoi prin atingerea propriei guri, a nasului sau a ochilor să se infecteze. În aceste condiții se recomandă măsuri de precauție și dezinfectarea cu alcool.
Vârstnicii și pacienții cronici diagnosticați cu boli cardiovasculare, diabet, boli de plămâni sunt persoanele cu risc crescut de infectare.
Cel mai frecvente simptome raportate clinic în cazuri confirmate sunt:
– febra (88%),
– tuse uscată (68%),
– oboseală (38%),
– producție de spută (33%),
– dificultăți de respirație (19%),
– dureri de gât ( 14%),
– dureri de cap (14%) și
– dureri musculare (15%).