29 martie-3 aprilie 2009. Constructorii moldoveni în Germania

23

Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova a organizat în perioada 29 martie – 3 aprilie curent o vizita de lucru la Munchen, Germania, a 14 conducători de întreprinderi de construcţii din ţara noastră, la care şi-a dat concursul Federaţia Patronatului Constructorilor, Drumarilor şi Producîtorilor de Materiale de Construcţie „CONDRUMAT”. Vizita a fost posibilă datorită proiectului „Ultimele evoluţii tehnologice în domeniul construcţiei şi noilor materiale de construcţie”, aprobat de  Ministerul Bavarez al Afacerilor Economice, Infrastructură, Transport şi Tehnologie în cooperare cu Bayern Internaţional  în cadrul programului „Bavaria – partener potrivit” (Bayern Fit For Partinership”). Proiectul este destinat Republicii Moldova, scopul căruia este de a sprijini şi promova cooperarea businessului moldo-german. Pentru realizarea cu succes a proiectului partea germană va coopera prin Im&s GbR din Munchen  cu Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova.

     O primă acţiune a derulării acestui proiect a şi fost vizita de lucru în Bavaria. În cadrul acestei vizite constructorii moldoveni au fost oaspeţii a mai multor organizaţii de construcţie şi întreprinderi de producere a utilajului şi tehnicii pentru şantierele de construcţii, unde au luat cunoştinţă de tehnica performantă cum ar fi macaralele, macaralele telescopice, excavatoarele, remorcile, semiremorcile şi camioanele de mare tonaj pentru transportarea materialelor de construcţie, dispozitive autimate pentru uzinele de producere a betonului armat; s-au familiarizat cu tehnologii performante de producere a betonului armat, a materialelor de finisare, a ţevilor din beton armat, a panourilor, dispozitivelor pentru drenaj şi multe alte articole. Deasemenea au vizitat expoziţiile tematice  de la Centrul industriei construcţiilor şi a întreprinderilor bavareze de la Camera de Comerţ şi Industrie din Nuremberg.

     În finalul vizitei constructorii şi producătorii germani de materiale şi de tehnică pentru construcţii şi constructorii moldoveni au convenit să stabilească relaţii permanente şi să încheie contracte de colaborare, inclusiv  crearea de întreprinderi mixte.

     Tot în contextul proiectului susamintit  constructorii bavarezi au fost invitaţi să viziteze Republica Moldova, invitaţie care a fost acceptată cu mare plăcere. Data vizitei urmază să fie stabilită ulterior.