Moldova tot mai aproape de vaccinarea anti Covid-19

25

Membrii Grupului Focal privind gestionarea crizei pandemice s-au întrunit ieri în ședință în cadrul căreia au fost analizate stadiul de pregătire al sistemului de sănătate pentru recepționarea, distribuirea și organizarea campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19. Au fost discutate mai multe momente organizatorice ce țin de vaccinarea populației Republicii Moldova. Astfel, au fost stabilite punctele de vaccinare la nivel național și regional. Acestea vor fi localizate, în dependență de infrastructura și dotările existente, în instituțiile medicale spitalicești, Centrele Medicilor de Familie, Centrele de Sănătate, Centrele Consultativ-Diagnostice, instituțiile rezidențiale. 

În proces de lucru și definitivare este și sistemul de evidență electronică, care va permite monitorizarea procesului de vaccinare anti-COVID-19 și actualizarea zilnică a informației privind persoanele vaccinate la nivel național. Sistemul va înregistra mai mulți indicatori precum categoria persoanelor, tipul vaccinului și data administrării acestuia. Totodată, sistemul va permite înregistrarea efectelor adverse post imunizare și raportarea acestora.

Planul de imunizare, care include etapele și categoriile de persoane ce urmează a fi vaccinate a fost aprobat la data de 13 ianuarie 2021 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică . La moment, Republica Moldova este în așteptarea vaccinului atât pe platforma COVAX, care a anunțat livrarea primului lot în luna februarie, dar și a lotului de 200 mii doze de vaccin oferit de România.