Consiliul Suprem de Securitate recomanda instituirea „lockdown”

20

La 13 martie curent președintele Republicii Moldova a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta situația pandemică din țară și măsurile ce urmează să se impună în vederea depășirii crizei și diminuării răspîndirii virusului.

Urmare a audierii informației prezentate de Dl Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, președinte al Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică a fost formulată poziția Președinției referitor la situația creată, care devine tot mai gravă. Acțiunile care au fost recomandate Guvernului și Parlamentului se regăsesc în decizia Consiliului Suprem de Securitate, care va fi făcută publică.

Astfel principala propunere este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni!!!

Consiliul Suprem de Securitate a mai recomandat Guvernului ca, în termen de trei zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului. Alte propuneri se referă la:

Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.

Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.

Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.

Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor categorii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.

Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.

Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.

Extinderea capacității de testare.

Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.

Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.