Tranzitul feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei va fi simplificat

8

La 27 aprilie Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija și Viceprim-ministrul, Ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, au semnat Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar, din 20 martie 1993.

Astfel, conform acestuia, vor fi simplificate procedurile de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe sens invers  – pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, ceea ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată. Modificările vizează, în special, eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră al Ucrainei la stația Reni. 

Modificările propuse vor permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport. 

Alte propuneri de modificare ale unor prevederi protocolare țin de lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar, astfel va fi diminuată sarcina pe drumurile publice naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale.

De asemenea, în urma intrării în vigoare a Protocolului, urmează să fie reduse ambuteiajele feroviare sezoniere la stațiile feroviare Galați, Giurgiulești, Reni, Etulia și Basarabeasca, care influențează negativ asupra costului logisticii în perioada recoltei și exportului produselor cerealiere.