Un nou parteneriat local de ocupare lansat la Rezina

37

La data de 7 februarie curent, la Rezina, a fost lansat Parteneriatul Local de Ocupare (LEP), care își propune să susțină crearea a 26 de afaceri și formalizarea a cel puțin 24 de întreprinderi micro și mici, ceea ce va genera peste 145 de locuri de muncă.

În cadrul evenimentului de lansare, Vladislav Caminschi, directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), a subliniat că CNPM a oferit suport la crearea Organizației Patronale Teritoriale Rezina, care urmează să se implice în toate activitățile pe care le desfășoară proiectul. Totodată, aceasta va face parte din componența  Comisiei Teritoriale pentru Consultări și Negocieri Colective.

În acest context au fost stabilite relații de colaborare pentru acțiunile viitoare în ceea ce ține de lansarea Organizației și prestarea serviciilor pentru membrii săi, inclusiv implicarea acestora în dialogul social.

Directorul executiv CNPM a accentuat problema legată de deficitul de forță de muncă și problemele pe care le întâmpină angajatorii la identificarea și angajare de personal. În plus, a atras atenția asupra necesității de a oferi suport angajatorilor pentru a cunoaște și respecta Legislația Republicii Moldova ce ține de mediu, salarizare, muncă, ș.a.

Vladislav Caminschi a prezentat mai multe materiale informaționale din Biblioteca Patronatului, care vin cu o serie de recomandări pentru respectarea Legislației în domeniul relațiilor de muncă, piața forței de muncă asigurând disciplina în cadrul companiei.

De menționat că în cadrul LEP Rezina vor fi organizate instruiri la locul de muncă în sectorul meșteșugăresc, va fi oferit suport micilor antreprenori în vederea formalizării activității și extinderea afacerilor.

S-a estimat că peste 1000 de locuitori, inclusiv persoane cu risc de excluziune socială, se vor bucura de oportunitățile oferite de LEP, iar peste de 1500 de persoane din raion vor beneficia indirect de rezultatele LEP.

Amintim că, inițiativa de lansare a Parteneriatului Local de ocupare aparține Organizației Internaționale a Muncii (ILO) în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Raional Rezina.