E-transformarea instituţiilor publice este o condiţie pentru dezvoltarea business-ului, CNPM

29

Confederaţia Naţională a Patronatelor din Moldova (CNPM) se pronunţă constant pentru prezentarea de către agenţii economici a rapoartelor către instituţiile statului în format electronic şi etransformarea tuturor instituţiilor publice. Situaţia în acest sens se schimbă suficient de dinamic, dar evoluţia lucrurilor din ţară şi din afara ei, presiunea din partea corupţiei, dictează ritmuri şi mai mari, transmite IPN, cu referire la declaraţiile preşedintelui CNPM, Leonid Cerescu.

Preşedintele CNPM a menţionat că în prezent rapoarte în format electronic sunt acceptate de către Serviciul Fiscal de Stat, Casa Naţională de Asigurări Sociale, Casa Naţională de Asigurări în Medicină, Biroul Naţional de Statistică.

„Este adevărat că nu toţi agenţii economici prezintă rapoarte către aceste şi alte instituţii în format electronic. Dar lucrurile se schimbă rapid. La prezentarea rapoartelor în format electronic, agenţii economici nu intră în contact cu funcţionarii publici, este exclus riscul corupţiei şi mituiri. Mai mult, în aceste rapoarte se pot face corectări, se poate interveni, concretiza o cifră sau alta, dacă este necesar. Totodată, nu există posibilitate de a tăinui unele sume, sunt la vedere şi sunt direcţionate la buget”, a relevat Cerescu.

Potrivit lui Vladislav Caminschi, şeful direcţiei relaţii interne şi externe a CNPM, membrii Confederaţiei dau o apreciere pozitivă introducerii facturilor fiscale electronice, dar vor să meargă mai departe.

„Acum câţiva ani, la obţinerea formularelor de facturi fiscale, agenţii economici erau nevoiţi să stea în rânduri lungi. Şi se dădeau câte 50 de facturi la un agent economic. Astăzi, ei le tipăresc singuri, luând de la Fisc doar numerele facturilor. Şi se poate de accesat on line e-factura. E un avantaj mare, dar CNPM vrea să meargă mai departe. În Europa nu există facturi fiscale şi trebui să ajungem să ne eliberăm şi noi de ele. Dacă este invoice-ul şi dacă raportarea este electronică, se poate de verificat dacă au ajuns banii în anumit cont, adică dacă tranzacţia a avut loc, astfel încât nu mai este nevoie de eforturi şi resurse în plus”, a spus Vladislav Caminschi.

„Optăm pentru e-transformarea instituţiilor publice, a guvernării în ansamblu” , a concluzionat preşedintele CNPM, Leonid Cerescu.

CNPM consemnează zilele acestea 20 de ani de la constituire şi întruneşte 21 de asociaţii patronale şi întreprinderi.