Planul de imunizare a populației împotriva Covid-19 aprobat

26

În cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 13 ianuarie curent a fost aprobat Planul de imunizare a populației împotriva Covid-19. Documentul stabilește componentele cheie ale unei strategii naționale de vaccinare anti COVID-19 și descrie procesul general de organizare a vaccinării populației conform standardelor internaționale și naționale. Strategia a fost elaborată de către specialiștii din domeniul sănătății publice cu suportul și recomandările din partea Organizația Mondială a Sănătății, Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC) și UNICEF. 

Potrivit documentului că imunizarea se va desfășura în cîteva etape:

–  În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii din domeniul medical și personalul/ beneficiarii din cadrul serviciilor de asistență socială.

–  Etapa a doua prevede vaccinarea adulților cu vârsta mai mare de 60 ani, persoanelor cu comorbidități,  angajaților structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorilor sistemului penitenciar.

–  În etapa a treia va fi imunizată populația generală, indiferent de vârstă, care nu a fost inclusă în primele etape.

Vaccinul anti COVID-19 va fi administrat în cadrul Instituțiilor Medico-Sanitare Publice în mod gratuit. Guvernul Republicii Moldova suportă cheltuielile pentru procurarea vaccinurilor și consumabilelor precum și a serviciilor oferite în cadrul programului național de imunizare.