Combinatul de Vinuri Cricova – „Perla vinificaţiei moldave”

81

Istoria Combinatului de Vinuri „Cricova” începe în anul 1952. Anume în această perioadă, în Republica Moldova a apărut problema cu privire la spaţiile de păstrare şi maturare a vinurilor. După lungi căutări, două personalități marcante ale vinificației moldovenești, Petru Ungureanu și Nicolae Sobolev, au propus utilizarea în calitate de depozite hrubele din care se extrăgea piatra de construcție. Curând s-a stabilit că vinurile produse la Combinatul „Cricova” şi maturate în liniştea subterană au calităţi excepţionale. 

„Cricova”, reprezintă un Complex Subteran unic, care s-a remarcat în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi pentru vinurile sale excelente.

„Cricova” este prima întreprindere din Moldova, care produce vin spumant după metoda celebrului călugar Dom Pérignon – „Méthode Traditionelle”. Tehnologia este una complexă şi presupune fermentarea secundară în sticlă şi o maturare ulterioară cuvée. Asortimentul companiei se caracterizează prin calitate și diversitate. Astăzi se poate cu siguranţă afirma că unul dintre cele mai remarcabile produse oferite de către Combinatul de Vinuri „Cricova” este spumantul clasic – un vin efervescent nobil şi extravagant.

„Cricova” produce, de asemenea, și vinuri spumante obținute prin fermentarea secundară în recipiente din inox, iar efervescentul având un caracter fructat şi plin de prospeţime. Această metodă permite păstrarea tuturor calităţilor unui vin refermentat.

Combinatul de vinuri „Cricova” s-a afirmat printr-o tendință de inovație continuă. În prezent, întreprinderea utilizează cele mai sofisticate tehnologii din lume în domeniul vinificației, posedă arta de a produce cele mai diverse tipuri de vinuri și satisface cele mai rafinate gusturi și cerințe ale pieței. „Cricova”, este cel mai valoros brand din Moldova, fiind cunoscut departe peste hotarele ei. Este prima și unica întreprindere, decorată cu cea mai înaltă distincție de stat, Ordinul Republicii. Prin legea Parlamentului Republicii Moldova, Combinatul de vinuri „Cricova” este declarat Patrimoniul Cultural-Național al țării în anul 2003.

La moment podgoriile companiei sunt cele mai vaste din țară și se întind pe o suprafață de peste 600 de hectare. În zona de centru a ţării sunt situate fermele agricole Cricova şi Criuleni, iar la sud – Găvănoasa şi Luceşti.

Diversitatea geografică a podgoriilor care aparțin Combinatului mai are o prioritate importantă – posibilitatea cultivării diferitor soiuri de viță de vie, în dependență de particularitățile climaterice și ale solului localității. Ca urmare, compania cultivă în raionul Cahul, predominant, soiuri roşii de viţă de vie, precum : Cabernet, Merlot, Codru, Pinot Noir. În regiunea centrală a țării, sunt cultivate soiurile albe ca Pinot, SauvignonRkațiteli și Aligote.

Ciclul complet al producerii și materia primă proprie – iată avantajele care detașează Combinatul încă de la obârșie. Datorită controlului la toate etapele ale procesului de producere, de la sădirea butașilor și până la livrarea producției finite, compania Cricova asigură calitate superioară, autenticitatea și originalitatea formulei vinurilor produse aici.

Înfiinţat în anul 1952, Laboratorul de Încercări al Combinatului de Vinuri „Cricova” SA este acreditat de Organizaţia Internaţională pentru Standradizare şi funcţionează în concordanţă cu standardele globale SR EN ISO/CEI 17025:2006. Competenţa tehnică şi imparţialitatea laboratorului de încercări este confirmată şi prin acreditarea în sistemul naţional MOLDAC.