Vizită din Tajikistan la CNPM

33

O delegație din Tajikistan a vizitat Confederația Națională a Patronatului(CNPM) în data de 19 iulie, curent. Vizita a fost efectuată în cadrul unui proiect implementat, în această țară, de Organizația Internațională a Muncii.

Scopul întrunirii a fost: schimbul de experiență și preluarea anumitor practici în domeniul dialogului social.

„Am discutat cu colegii din Tajikistan despre activitatea organizațiilor patronale: cum își desfășoară activitatea, care sunt obiectivele. Ei au fost interesați să afle cum se integrează obiectivele CNPM în obiectivele de dezvoltare ale țării în general, cum contribuim la acest lucru, care sunt serviciile prestate, cum decurge activitatea de promovare a intereselor mediului de afaceri, prin ce mecanisme se realizează această activitate”, a relatat Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.

Delegația a fost formată din reprezentanți ai organizației patronale naționale, sindicate și reprezentanți ai structurilor de stat cum ar fi ministerul muncii, etc.

Un subiect controversat, care a fost dezbătut în cadrul întrunirii, a fost cât este de binevenit ca întreprinderile de stat să devină membre ale patronatelor. Organizația Patronală din Tajikistan este de părere că întreprinderilor de stat ar vota pentru interesele guvernului. CNPM consideră că există acest risc, dar depinde de ponderea întreprinderilor. Dacă ele sunt în minoritate, nu vor avea influență atât de mare.

CNPM își arată disponibilitatea de a colabora și pe viitor cu organizația patronală din Tajikistan.