Reuniunea a 11 a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova

36

În perioada 30-31 martie la Brussels în cadrul EESC – European Economic and Social Committee se desfășoară cea de-a 11 Reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova.

În cadrul întrunirii au fost abordate și discutate în detalii cele 9 condiționalități ale UE și importanța acestora pentru Republica Moldova în vederea avansării în procesul de aderare, dat fiind statutul de țară candidat, obținut în 2022.

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova este reprezentată de președinte și directorul executiv, care au atenționat că presiunea și criza din regiune asupra forței de muncă impun angajatorii să majoreze salariile, dar după unificarea salariului minim pe țară s-a ajuns la faptul că Guvernul este acel care frînează creșterea salariului minim. Astfel a fost solicitată deblocarea acestui proces. O altă opțiune ar fi ca partenerii sociali să semneze o Convenție prin care vor adopta un salariu minim pe țară.

Un alt aspect adus în vizor ține de necesitatea urgentării implementării reformei în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii, astfel încît această instituție să devină una funcțională, iar reforma realizată cu respectarea tuturor prevederilor legale.

În urma discuțiilor concluzia principală care s-a impus a fost că autoritățile Republicii Moldova trebuie să fie într-un dialog continuu cu organizațiile patronale și sindicale, dar și cu reprezentanții societății civile atât la etapa consultării, participării, dar și cea a implementării reformelor.