O nouă instruire destinată angajatorilor

60

La inițiativa Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), cu suportul Programului Danez de Cooperare, la data de 21 martie curent, a fost organizată o instruire în domeniul relațiilor de muncă și dialogului social destinată reprezentanților angajatorilor din ramura construcțiilor.

În debutul evenimentului, Vladislav Caminschi, directorul executiv al Confederației, a specificat că relațiile de muncă sunt foarte importante, iar după modificarea legislației nerespectarea lor atrage după sine responsabilități mai mari din partea angajatorului.

Directorul executiv a încheiat prin specificarea faptului că, implicarea în profesionalizarea persoanelor în domeniul relațiilor de muncă este o cale demnă de a fi urmată.

În plus, au fost abordate subiecte legate de participarea statului în dialogul social, partenerii patronatelor în dialogul social, care pot fi atât sindicatele, cât și reprezentanții aleși.

Dorin Josan, expert CNPM, a venit cu mai multe specificări în ceea ce ține de construcția parteneriatului social în sfera muncii. Acesta a menționat că, dialogul social este important de respectat la toate nivelele, pornind de la fiecare întreprindere în parte. În acest context, Codul muncii prevede circa 10 domenii în care angajatorul are obligația fie de a consulta, sau chiar de a coordona unele activități cu reprezentanții salariaților.

La seminarul de instruire au participat reprezentanți ai mai multor întreprinderi și companii, membri ai Confederației, care s-au expus referitor la eficiența activității salariaților, instruirea acestora, dar și cât de pregătiți sunt angajatorii să contribuie la instruirea salariaților pe anumite domenii, ce sunt necesare pentru realizarea activităților.

De menționat că, scopul principal al dialogului social este realizarea unor  măsuri comune şi concrete ale părţilor, menite să asigure protecţia socială  a salariaţilor.