Patronatele insistă pe modificarea Codului muncii

26

Confederația Națională a Patronatului consideră că recenta decizie a președintelui Igor Dodon de a nu promulga Legea 188, prin care s-ar moderniza Codul Muncii, aduce prejudicii nu doar pentru interesele mediul de afaceri, dar și pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova în continuare.

 „Sunt o serie de prevederi care au fost discutate foarte mult în societate, am venit cu multiple argumente că ele sunt necesare și sunt prezente în legislațiile muncii europene. Printre aceste completări se regăseşte, de exemplu, scoaterea perioadei de probă pentru tinerii specialiști, angajatorii sunt reticenți la angajarea acestui contingent de salariați.

O altă modificare se referă la persoanele în etate care au dobândit dreptul la o pensie. Respectiv, pentru aceste persoane, să se desfacă contractul pe perioadă nedeterminată și să se încheie un contract pe o perioadă determinată.

Diminuarea concediului neplătit pentru îngrijirea copilului de la șase ani până la patru ani este o altă modificare propusă. Angajatorii susțin că persoanele care revin la muncă după un concediu de șase ani sunt descalificate și nu mai pot face față cerințelor. 

Sunt  o serie de prevederi care se conțin în acest proiect de lege ce interzic angajatorului să stimuleze salariații dacă nu au încheiate contracte colective de muncă, deoarece acestea puteau fi prevăzute doar în contractele colective de muncă. Vorbim despre prevederi pe care noi le considerăm necesar de a fi modificate și care ar flexibiliza legislația muncii”, informează Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.

El afirmă că președintele țării, Igor Dodon, ar fi trebuit să consulte și opinia patronatelor pe lângă cea a sindicatelor.

La data de 25 august, curent, Confederația a convocat Biroul permanent într-o ședință de lucru. Membrii Biroului au decis să vină cu o declarație, din partea membrilor CNPM, în care solicită:

Președintelui Republicii Moldova – să manifeste echidistanță în cadrul consultărilor sale realizate pe subiecte economico-sociale.

Parlamentului – să reexamineze Legea nr. 188 privind modificarea și completarea Codului muncii, păstrând poziția existentă, pentru a demonstra susținerea continuă a mediului de afaceri.