Curs de Formare în Domeniul Evaluării Impactului asupra Mediului pentru Lansarea unui Nou Serviciu al CNPM

17

În perioada 15-19  august curent membrii direcției executive a CNPM au participat la cel de-al treilea curs de formare în domeniul  evaluării impactului asupra mediului pentru întreprinderi.

 Ciclul de instruiri este realizat în cadrul proiectului East Invest 2, implementat de Eurochambres și în baza acordului de cooperare Moldo-German (Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova – SEQUA gGmbH și Bildungswerk der Wirtschaft Mecklenburg-Vorpommern (BdW). Scopul instruirilor este de a pregăti CNPM pentru lansarea unui nou serviciu pentru membri si potenţiali membri în domeniul protecției mediului.

Al treilea modul de instruire a fost axat pe procedurile de mediu ce țin de funcționarea întreprinderilor. In special, o serie de acte normative au fost prezentate și analizate, printre care acte juridice ce confirmă dreptul de folosință (beneficiere) asupra resurselor naturale, acte juridice de contestare a acțiunilor organelor de stat în legătură cu efectuarea controlului ecologic, acte juridice privind recuperarea pagubelor cauzate întreprinderilor ca urmare a încălcării dreptului de proprietate asupra resurselor naturale, etc.

Ultima sesiune, care a fost una practic s-a desfășurat în cadrul Moldovahidromaș SA. Compania este membru al CNPM și unul dintre cei mai mari producători de pompe din Europa de Est. Participanții au avut posibilitatea să observe diverse procese tehnologice cu impact asupra mediului și să discute despre problemele cu care se confruntă compania în domeniul aplicării legislației de mediu.

La sfârșitul cursului CNPM împreună cu expertul și feedback din partea membrilor a stability că urmează să se concentreze pe dezvoltarea unui serviciu de consultanță cu privire la legislația de mediu.