Moldova continuă să primească suport pentru lupta cu virusul Covid-19

16

La 12 februarie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a recepționat un lot de echipamente specializate de protecție din partea Guvernului Republicii Cehe destinate instituțiilor medicale din țara noastră.

Lotul donat conține 300 000 de măști  de protecție, 100 000 de mănuși chirurgicale, 5000 de costume de protecție, dar și 55 de ventilatoare pulmonare, esențiale pentru protecția personalului medical și tratarea pacienților în stare medie și gravă de COVID-19.

Suma totală a donației constituie 1 342000 de Euro și vine din partea Guvernului Republicii Cehe datorită Mecanismului Protecției Civile al Uniunii Europene, care a fost activat la data de 3 februarie 2021 de IGSU al MAI la solicitarea Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale. Ca răspuns la solicitare, Guvernul Republicii Cehe la 8 februarie a luat decizia de a acorda această asistență Republicii Moldova, care urmează a fi repartizat în cel mai scurt timp instituțiilor medicale din țara noastră. 

Anterior, Guvernul Republicii Cehe a mai oferit Republicii Moldova donații sub formă de consumabile și costume de protecție în valoare de 3,2 milioane de coroane cehe (cca 123 mii EURO). De asemenea, companiile cehe au furnizat țării noastre paturi pentru secțiile de terapie intensive, transmise spitalelor din Călărași și Căușeni, precum și sisteme care permit conectarea pacienților la ventilație artificială pulmonară, în valoare de 10 milioane coroane cehe (cca 380 mii EURO).