Se propune interzicerea fabricării unui medicament

280

Marți, 13 iunie 2023, s-a convocat în ședință Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător, în cadrul căreia au fost discutate mai multe proiecte și analize ale impactului de reglementare.

Unul din subiectele discutate se referea la examinarea analizei impactului de reglementare și a proiectului Hotărârii Guvernului privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 1409/1997 cu privire la medicamente, elaborate de Ministerul Sănătății.

Potrivit proiectului de lege, se propune modificarea Legii nr. 1409/1997 cu privire la medicamente, prin completarea art. 3 cu o nouă noțiune ”Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea
organismului de a produce țesut muscular”.

Totodată, se propune completarea art. 18 din lege cu o interdicție de fabricare: ”Se interzice fabricarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni”.

Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător a votat unanim împotriva promovării acestui proiect din motiv că interzicerea fabricării pe teritoriul țării a unui produs, va duce la creșterea importului acestui produs, iar de multe ori chiar și importul prin contrabandă.

S-a ajuns la concluzia că interdicția de fabricare a medicamentului nu va avea ca efect diminuarea consumului, ci va încuraja mai degrabă producerea clandestină a acestuia.

Mai mult ca atît, acest proiect contravine articolului 126, alin.(2) din Constituție și Legii nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi.

Prin urmare proiectul de lege a fost respins.