Reuniunea a VI a Platformei Societății Civile UE-Moldova

20

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a participat joi, 13 februarie 2020, la cea de-a 6-a Reuniune a Platformei societății civile UE-Moldova.

Subiectele de pe agendă au inclus aspectele sociale ale Acordului de Asociere, viitorul muncii și relațiile industriale în UE și Republica Moldova, inițiativele din sectorul justiției, dar și lupta cu corupția 

În cadrul reuniunii a fost evaluată implementarea Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeana și Republica Moldova (AA), analizându-se realizările și provocările înregistrate până în prezent, precum și sectoarele unde s-au înregistrat mai puține progrese. S-a pus accent și pe faptul aplicării uniforme pe întreg teritoriul Republicii Moldova a acordului DCFTA  – Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. 

În cuvântul de salut, șeful delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko a menționat că au fost înregistrate progrese la capitolul exporturi pe piața europeană, totodată fiind necesară crearea de condiții favorabile pentru atragerea investițiilor străine. A fost reiterată necesitatea unor reforme complexe în domeniul economic, social și al statului de drept, dat fiind că asistența acordată Republicii Moldova este determinată de progrese concrete în sectoarele sus-menționate, or în unele domenii se constată progrese lente.

În calitate de membru al Confederației Naționale a Patronatului,  Uniunea Instituțiilor Medico Sanitare Private a prezentat informații cu privire la implementarea prevederilor Capitolului VIII din cadrul AA „Achizițiile publice”, reiterând obligațiile asumate de către Republica Moldova, cu privire la principiile și regulile aplicabile gestiunii fondurilor publice, precum sunt și cele ale Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, ce ar asigura respectarea unei concurențe loiale în domeniul procurării de servicii medicale și ar crea condițiile necesare transpunerii Directivelor Europene 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004. Același subiect a fost adus în vizor și de către vicepreședintele CNPM, Dl Igor Crapivca.

Reuniunea s-a încheiat tradițional cu adoptarea unei Declarații comune, ce se transmite autorităților naționale și partenerilor din UE spre examinare.