Președintele CNPM a participat la Congresul CCI

25

Recent, la Chișinău s-a desfășurat Ședința Congresului IV Ordinar al Camerei de Comerț și Industrie, la care au participat 175 de delegați, factori de decizie din Republica Moldova, oaspeți din România, Republica Belarus, Ucraina, Georgia, Lituania etc.

Ordinea de zi a evenimentului a inclus: prezentarea activității Camerei de Comerț și Industrie a RM în perioada dintre Congresul III și IV (17 august 2012 – 10 august 2017); aprobarea unor modificări la Statutul CCI; aprobarea direcțiilor principale și programelor de activitate a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pentru anii 2017 – 2022; alegerea Consiliului Camerei; Comisiei de Cenzori și Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Prezent la eveniment, Pavel Filip, Prim-ministrul Republicii Moldova a apreciat  activitatea instituţiei camerale şi rolul pe care îl are în susținerea mediului de afaceri, punând accent totodată, pe parteneriatul dintre Guvern şi agenții economici care vizează creşterea economiei ţării cu aportul investiţiilor, astfel stimulând crearea de noi locuri de muncă, bine plătite.

„Republica Moldova trebuie să crească pe trei piloni importanţi: supremaţia legii, educaţia şi o infrastructură dezvoltată. Atunci când nu ai posibilitatea să investeşti, nu poţi avea o educaţie calitativă sau o infrastructură modernizată. Mediul de afaceri este fundamentul de dezvoltare a unei ţări”, a declarat Pavel Filip.

La eveniment a participat și președintele Confederației Naționale a Patronatului din RM, Leonid Cerescu.  În alocuțiunea sa, el a menționat că una din prioritățile CCI este sporirea rolului membrilor săi în crearea și dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră. „Pe lângă o sumedenie de alte condiții, pentru dezvolatarea economică, este necesar de a soluționa problema ce ține de formarea resurselor umane pentru sectorul economic al țării: pregătirea cadrelor muncitorești cu un grad înalt de profesionalism, cu abilitățile necesare în utilizarea tehnologiilor și utilajului contemporan”, a spus Leonid Cerescu. El a menționat că ar fi bine ca CCI să fie reprezentată în toate platformele de negocieri și consultări, iar în cazul în care nu este posibil acest lucru, Cerescu a propus utilizarea CNPM în calitate de partener în promovarea obiectivelor CCI.

Menționăm că președintele CNPM este și membru al Consiliului de conducere al CCI.

Congresul ordinar al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este organizat o dată la cinci ani, pentru a alege Consiliul, Comisia de Cenzori, precum şi președintele CCI. De asemenea, în cadrul Congresului din acest an au fost prezentate direcțiile principale și programele de activitate ale CCI pentru perioada 2017 – 2022.