Politica fiscală și vamală susținută de CNCNC și aprobată de Guvern

22

Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective a examinat și a susținut la 3 octombrie, curent proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea politicii fiscale şi vamale pentru anul 2018.

Cele mai importante măsuri fiscale directe și indirecte, în ceea ce privește activitatea agenților economici, presupun o nouă metodologie de evidență a mijloacelor fixe; aplicarea cotei reduse a TVA de 8% pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice; aplicarea scutirii de TVA cu drept de deducere, de acciză și de taxe vamale la aprovizionarea cu combustibil și mărfuri a navelor sub pavilion moldovenesc care sunt implicate în transport internațional. Totodată, este acordat dreptul de restituire a taxei pe valoare adăugată pentru producătorii de lapte.

Pentru persoanele fizice sunt stabilite noi tranșe de venit impozabil, mărimea scutirilor personale fiind majorată cu 6%. De asemenea, este fixată cota de 5% pentru impozitarea veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă. Proiectul vizează și extinderea impozitului pe avere pentru alte componente ale acesteia, și anume asupra autoturismelor cu o valoare mai mare de 1,5 milioane de lei.

Proiectul mai prevede și utilizarea obligatorie a facturii fiscale electronice de către anumite categorii de agenți economici și de către subiecții impozabili care efectuează livrări impozabile în cadrul achizițiilor publice.

Principalele amendamente de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. Deținătorii de licență în domeniu, valabilă la data intrării în vigoare a legii, urmează să-și continue activitatea până la expirarea acesteia.

Confederația Națională a Patronatului s-a implicat activ în discuțiile publice organizate de Ministerul Finanțelor la subiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2018, a înaintat și a argumentat propunerile venite de la membri.

Politica bugetar fiscală pentru anul 2018 a fost aprobată de Cabinetul de miniștri și urmează a fi adoptată de Parlament.