Partenerii sociali au stabilit prioritățile noului Program de Țară privind Munca Decentă în Republica Moldova

23

Reprezentanții sindicatelor, patronatelor și Guvernului s-au întrunit vineri, 9 octombrie, la Chișinău, în cadrul unor consultări naționale, pentru a face o evaluare a Programului de Țară privind Munca Decentă în Republica Moldova pe anii 2012-2015, dar și de a identifica prioritățile pentru un nou Program de Țară pentru anii 2016-2020,  care urmează a fi semnat de către partenerii sociali şi Organizația Internațională a Muncii (OIM). Evenimentul s-a desfășurat sub egida OIM.

Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a accentuat importanța suportului pe care sindicatele moldovenești îl primesc din partea OIM pentru promovarea politicilor naţionale în domeniul muncii.

Făcând referire la implementarea Programului de Ţară privind Munca Decentă pentru anii 2012-2015, care deja se finalizează, Chiriac a precizat că acesta a adus un șir de beneficii pentru sindicate, care, pe parcursul implementării acestuia, şi-au consolidat capacităţile în domeniul negocierilor colective la nivel ramural şi de unitate. Totodată, reprezentanţii sindicatelor au beneficiat de suport metodic în elaborarea proiectului de Lege cu privire la soluţionarea amiabilă a conflictelor colective de muncă. Cu  suportul OIM a fost facilitată și stabilirea relaţiilor de colaborare cu sindicatele din Italia, în vederea asigurării şi respectării drepturilor migranţilor din Republica Moldova. De asemenea, sindicaliștii au beneficiat de un şir de instruiri facilitate de către experţi internaţionali în materie de implementare a standardelor internaţionale ale muncii, securitate şi sănătate în muncă, egalitate de gen, securitate socială.

”Toate aceste beneficii au influenţat spre bine asupra capacităţii sindicatelor de a promova drepturile şi interesele membrilor de sindicat în cadrul parteneriatului social”, a spus liderul sindical, punându-și speranța în continuarea conlucrării fructuoase cu OIM şi pe viitor.

În ceea ce privește noul Program de Țară pentru anii 2016-2020, Chiriac a menționat că acesta urmărește un singur scop – de a stabili acțiuni concrete, ce urmează a fi realizate pentru ca salariații și toți cetățenii să simtă îmbunătățirea situației social-economice. ”Spre binele nostru, am găsit un consens cu patronatele și am constatat că revendicările formulate de fiecare în parte au aceeași orientare. Acestea țin de problemele legislative, sociale economice, crearea noilor locuri de muncă, forța de muncă, amplasarea în câmpul muncii a tineretului, salarizarea care trebuie să fie revăzută în întregime și egalitatea de șanse. Ne punem speranța că acest document, elaborat în grupurile de lucru, va fi un document de bază pentru a ne așeza la masa de tratative împreună cu Guvernul”, a conchis vicepreședintele CNSM.

La rândul său, Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova (CNPM) a opinat că Programul de Ţară privind Munca Decentă promovează obiectivele cheie care vor duce la dezvoltarea situaţiei economico-socială şi parteneriatului social din Republica Moldova. ”Pilonul de bază al dezvoltării societății este dezvoltarea economică, daca nu o vom realiza, toate părțile vor avea de suferit. De aceea, noi punem accentul în primul rând pe crearea condițiilor de activitate pentru agenții economici și o politică fiscală stabilă. Activitatea agenților economici este foarte dificilă, pe seama lor fiind puse cheltuieli suplimentare. O mare parte a acestora trec în subteranul economiei, fiindcă eu nu pot suporta toate aceste cheltuieli, iar acest fapt duce la diminuarea activității economice”, a punctat Cerescu.

Mircea Buga, ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei din Republica Moldova, şi-a exprimat înţelegerea privind prioritizarea obiectivelor propuse, dar și speranța că propunerile din partea ministerului se vor regăsi în noul Program, menit să îmbunătăţească situaţia pe piaţa muncii.

În cadrul consultărilor partenerii sociali au identificat cele trei obiective de bază ale noului Program de Țară de Țară privind Munca Decentă în Republica Moldova pe anii 2016-2020 și anume: îmbunătățirea climatului de afaceri pentru crearea locurilor de muncă, eficientizarea dialogului social și asigurarea calității locurilor de muncă. Reprezentanții sindicatelor, patronatelor și Guvernului au fost repartizați în trei grupuri de lucru, pentru a identifica prioritățile pentru fiecare compartiment în parte.

Departamentul Informațional al CNSM