Membrii Confederației în dialog cu Prim-ministrul Republicii Moldova

22

La 5 august curent, urmare a inițiativei Direcției executive, membrii Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova au avut o întrevedere cu Doamna Maia Sandu, Prim-ministru al Republicii Moldova. Scopul acestei întrevederi a fost prezentarea organizației ca și partener social al Guvernului, precum și abordarea problemelor stringente cu care se confruntă mediul de afaceri de la noi din țară și soluțiile pentru depășirea acestora.

Premierul Maia Sandu a reiterat intenția autorităților de a avea reguli clare, transparente, care să ofere siguranță angajatorilor în raport cu investițiile pe care aceștia le fac și a accentuat că dezvoltarea economică reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare, doar că este necesară implicarea tuturor actorilor în soluționarea anumitor probleme: ,,Noi credem că sectorul privat este cel mai important din perspectiva creării locurilor de muncă și asigurării unor salarii mai mari cetățenilor. Totodată, trebuie să facem ordine în sectorul public, în special la întreprinderile de stat. Când vom reuși să eliminăm toate schemele de furt al banilor publici, când toți agenții economici vor achita impozite, astfel încât să avem suficiente resurse la buget pentru a onora toate plățile către cetățeni, sper să putem diminua povara fiscală pe mediul de afaceri.”, a declarat Maia Sandu. De asemenea, în cadrul discuțiilor, Maia Sandu a menționat că Guvernul așteaptă din partea mediului de afaceri corectitudine și respect pentru angajați și consumatori.

La rândul lor, reprezentanții Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova au trecut în revistă principalele probleme cu care se confruntă întreprinderile, venind cu o serie de solicitări către guvern pentru soluționarea unor probleme urgente. Acestea se referă la: calitatea și cantitatea forței de muncă, fiind vizate mai amulte aspecte – modificări continue ale Codului Muncii pentru flexibilizarea relațiilor de muncă și echilibrarea în drepturi și obligații între anagajați și angajatori; implementarea legii uceniciei și a învățămîntului dual, care ar permite agenților economici suplinerea posturilor vacante; reanimarea activității comisiilor de consultări și negocieri colective atît la nivel național, precum și la nivel de ramură; carențele în legislația privind achizițiile publice; revizuirea Codului Transporturilor și cel al Construcțiilor și Urbanismului, votat în prima lectură; taxele locale; abrogarea art. 51din Codul Fiscal care se răsfrînge doar asupra instituțiilor medico-sanitare private, prin care acestea sunt obligate să achite impozit pe venit, astfel creîndu-se condiţii inegale şi tratare diferită a contribuabililor bazată exclusiv pe criteriul provenienţei capitalului statutar; problema tarifelor la transportul auto de călători și bagaje. Un accent sporit de către majoritatea participanților la întunire a fost pus pe necesitatea predictibilității ca principiu de bază al politicilor adoptate și a consultării mediului de afaceri, dar și stabilirea unor structuri instituționale clare și responsabile. Pe termen lung, s-a discutat despre importanța îmbunătățirii și creșterii relevanței învățământului profesional tehnic.

La finalul întrevederii, Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că Guvernul este în proces de elaborare a unui Plan de acțiuni care va veni să sprijine domeniul afacerilor și a invitat reprezentanții businessului din țara noastră să participe la consultările proiectului Planului de Acțiuni, inclusiv pe marginea politicii fiscale, care vor avea loc în timpul apropiat.