Autoritățile Republicii Moldova doresc să elimine constrângerile și riscurrile în activitatea economică, modificând, în acest sens, unele prevederi ale Codului Penal pentru business.
La acest subiect s-a discutat recent în cadrul platformei de dezbateri a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.
Presedintele Confederatiei Nationale a Patronatului, Leonid Cerescu a informat, în cadrul ședinței, că potrivit datelor de la Inspectia Muncii (IM), în primele 8 luni ale anului 2017 la IM au fost depuse 583 de sesizări din partea organelor de control, 280 dintre care parvin de la organele de poliție.
„Acest fapt arată că organele de control și-au intensificat activitatea. Este un lucru neclar pentru noi: sunt verificate aceleași lucruri de alte organe. Am solicitat să nu fie suprapunere a domeniului de control, să fie clar divizate acțiunile de verificare pentru a nu se dubla”, a spus Leonid Cerescu.
Reprezentanții mediului de afaceri au menționat că în prezent sancțiunile penale pentru infracțiunile cu caracter economic se răsfrâng asupra unui spectru prea larg de încălcări.
Potrivit mediului de afaceri încălcările din domeniul economic nu ar trebui să aibă consecințe penale. Afacerea nu este o crimă, iar depășirile de la regulă în acest domeniu nu trebuie să fie pedepsite penal, mai susțin reprezentanții mediului de afaceri. Pedepsele ar trebui să fie cu caracter pecuniar, iar cei ce încalcă legislația să compenseze prejudiciile cauzate.
În cadrul dezbaterilor, reprezentanții Corporației Financiar Internaționale IFC, au declarat că sunt acum într-un proces de analiză a prevederilor legale, care țin de sancțiuni în domeniul activității de întreprinzător, atât contravenționale cât și penale și atribuțiile organelor de drept în acest sens, care necesită a fi revizuite pentru a reduce constrângerile și riscurile în activitatea de întreprinzător.
Prezent la eveniment, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a declarat că în cadrul ministerului este în proces de elaborare un proiect ce prevede modificări a legislației din domeniu. Ministerul dorește să creeze un climat de afaceri favorabil în țară, pentru a reduce riscurile de a face afaceri în Moldova și a exclude posibilitățile de presiune asupra întreprinderilor prin intermediul mecanismelor de urmărire penală.
Modificările legislative urmeaza a fi prezentate public și propuse mediului de afaceri pentru dezbateri.