În perioada 14-20 mai curent, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului a participat la o vizită de studiu privind organizarea și desfășurarea învățământului dual în Germania, organizată în cadrul proiectul „Reforma structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova”.
În cadrul vizitei au fost discutate subiecte ce țin de: politica pieţei muncii a Sindicatelor din Germania; responsabilităţile Camerelor în Învăţământul Profesional; studiul evoluţiei pieţei muncii ca fundament al Învăţământului Profesional; politica Învăţământului Vocaţional la nivel de land federal; cooperarea Internaţională a GIZ în domeniul Învăţământului Vocaţional; învăţământul Vocaţional în sectorul agricol; orientarea profesională în vederea absolvirii cu succes a formării profesionale; cooperarea cu parteneri din economie (Institutul Federal al Învăţământului Profesional (BIBB); învăţământul profesional în şcolile profesionale;formarea profesională în cadrul întreprinderilor etc.
„Am vizitat mai multe structuri implicate în pregătirea profesională duală a specialiștilor. Informația obținută în cadul vizitei este foarte utilă. M-am convins de faptul că pregătirea profesională în Germania este fundamentală și minuțioasă.
Pregătirea unui specialist în domeniu pe forma duală înseamnă că persoana este mai întâi angajată la întreprindere, ca mai apoi antreprenorul să îl plaseze la studii. Fiind angajat el primește o indemizație de aproximativ 800 de euro, iar pe parcursul instruirii. Instruirea practică are o pondere de 70%, iar cea teoretică constituie aproximativ 30%. „, a relatat Leonid Cerescu.
El a menționat că școlile germane au un grad înalt de dotare și dispun de tot utilajul necesar pentru instruirea viitorului specialist, utilaj la care el urmează să lucreze, fie că este vorba de tractor sau calculator.
Mediul de afaceri este dispus să investească în acest domeniu, dar dorește ca sursele pe care le cheltuie pentru instruirea elevilor-ucenici (iar asta înseamnă: indemnizația pentru formare, alocațiile pentru alimentație și pentru transport) să nu fie impozitate, așa cum se practică în statele unde învățământul dual este implementat cu succes.
Acest subiect a fost recent discutat în cadrul Consiliului economic de pe lângă prim-ministru. Deși este discutat de mult timp, este încă puțin aplicat în țara noastră. În prezent, 15 companii și 9 școli profesionale practică această formă de instruire de care beneficiază 220 de elevi. Pentru anul 2018 se preconizează ca numărul beneficiarilor să ajungă la 600.
La vizita de studiu au participat și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenţiei Naţională de Asigurare a Calităţii în Învățământul Profesional, Camerei de Comerț și Industrie, etc.