Întrevedere cu Dl Gilbert F. Houngbo, Director general al Organizației Internaționale a Muncii

170
La 16 februarie Biroul permanent al Confederației Naționale a Patronatului a avut o întrevedere cu Directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), dl Gilbert F. Houngbo, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău.
 
Domnul Gilbert F. Houngbo a fost însoțit de dl Heinz Koller, Director regional pentru Europa și Asia Centrală, dl Markus Pilgrim, Director pentru Europa Centrală și de Est, dna Raquel González, Secretar General al Grupului Lucrătorilor, dna Ala Lipciu, Coordonator național al OIM în Moldova.
 
Scopul întrevederii a fost prezentarea activității direcției executive a CNPM și a membrilor acesteia, eficiența dialogului cu partenerii sociali, provocările pe care le întîmpină comunitatea de afaceri în contextul crizelor multiple, inițiativele recente de modificare a legislației muncii, precum și soluțiile pentru depășirea problemelor acute generate de insuficența forței de muncă.
 
Am informat și despre faptul că de trei ani CNPM încearcă să implementeze în legislația națională conceptul de agent de muncă temporară, care are la baza sa Convenția ILO nr. 181, dar și directive UE 2008/104/EC. Mediul de afaceri a elaborat și un proiect de lege în acest sens. Proiectul a fost propus spre aprobare, și a trecut etapele de consultare însă a fost stopat deși a fost elaborat în baza celor mai bune practici europene și ar constitui o soluție pentru deficitul forței de muncă.
 
Gilbert F. Houngbo a fost ales director general al OIM în martie 2022, în cadrul Consiliului de conducere al OIM, reunit în cea de-a 344-a sesiune. Este cel de-al unsprezecelea director general al Organizației Internaționale a Muncii, o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite care se ocupă cu problemele legate de muncă la standarde internaționale de muncă. A fost înființată pe 11 aprilie 1919 cu sediul la Geneva, Elveția.