La 24 mai Grupul Băncii Mondiale în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii au prezentat rezultatele ediției din 2018 a studiului Costul reglementarii afacerilor (CODB) și informații privind dinamismul sectorului privat, mediul de afaceri și legăturile cu investițiile străine directe în Republica Moldova. Aceasta va cuprinde principalele concluzii ale unui proiect de raport „Un nou obiectiv al sectorului privat”.
Raportul analizează patru aspecte diferite ale sectorului privat: (i) dinamismul (intrarea firmelor, creșterea și supraviețuirea), (ii) schimbările în mediul de afaceri, (iii) efectele mediului de afaceri asupra performanței firmei și (iv) efectele investițiilor străine directe asupra firmelor naționale.
Astfel conform datelor prezentate, urmare a intervievării aleatorii a întreprinderilor din diverse domenii, s-a constatat că starea de lucruri a rămas mai mult sau mai puțin la fel ca și în 2017. Mai puține întreprinderi au înregistrat o înrăutățire a mediului de afaceri, însă în același timp, un număr mai mic de întreprinderi înregistrează îmbunătățiri.
Principalele preocupări ale întreprinderilor sunt: statul de drept, deficitul de personal, sistemul fiscal.
La capitolul durata înregistrării companiilor schimbări majore în anul 2018 nu au survenit, este aceeași ca și în anul 2017. O cotă minimă de antreprenori (mai puțin de 4%) se confruntă cu dificultăți în procedura de înregistrare.
În privința controalelor de stat numărul acesta s-a redus, în schimb durata acestora a devenit mai complexă. În 2018 companiile au simțit mai puțină presiune cu privire la controale: 35% au menționat despre mai puține controale și doar 16% – vice-versa. Companiile sunt mai cu seamă inspectate de autoritățile fiscale, cât și de Serviciul de pompieri și Inspectoratul de Stat al Muncii. S-a redus cota companiilor care au fost amendate, iar cota companiilor care au plătit mită a crescut.
O reducere semnificativă (de 2 ori) se atestă la durata per vizită la Serviciul Fiscal de Stat în comparație cu anul trecut. Indicatorul a revenit la valorile din perioada anilor 2015-2016. 31% din companiile inspectate au achitat amenzi și altele 12,8% au plătit mite.
Fără schimbări esențiale în procedură sunt si costurile pentru autorizațiile sanitare. Companiile nu se confruntă cu dificultăți majore în obținerea autorizațiilor sanitare. 1 din 5 manageri a efectuat plăți neoficiale în comparație cu 1 din 10 în anul precedent.
La capitolul relațiile business-ului cu justiția tot mai puține companii optează pentru soluționarea disputelor comerciale prin sistemul judiciar din motivul lipsei de încredere. 18% din companii au avut de soluționat conflicte, doar 6% din respondenți s-au simțit tratați egal de lege. Motivul principal de ce companiile nu recurg la instanțe de judecată – procesul de judecată durează prea mult, instanțele sunt corupte sau disputele nu sunt prea serioase.
Raportul detaliat poate fi accesat mai jos:
cost-of-doing-business-2018-ro.pdf