Controalele de stat nu trebuie să fie o sursă de corupție

34

Subiectul controalelor de stat a fost discutat în cadrul Ședinței Consiliului Național pentru soluționarea disputelor în domeniul controlului de sfat, desfășurată la Guvern la 29 octombrie curent. Ședința a fost prezidată de Secretarul general al Guvernului, Dl Adrian Spînu. La această întrunire au participat membrii Consiliului, aprobat prin ordinul nr. 217-A din 02 mai 2019. Conform acestuia, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, precum și alte asociații de business, o parte mebmbri ai CNPM, fac parte din acest Consiliu. 

Potrivit unui raport prezentat la ședință, cifrele despre controalele de stat sunt alarmante. Circa 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost inopinate și doar 30% – planificate. Astfel, din numărul total de 65.395 de controale efectuate, aproape 45 de mii au fost neplanificate, iar puțin peste 20 de mii – organizate. În topul instituțiilor care au efectuat cele mai multe controale este Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). A fost stabilit ca prioritate ca începînd cu anul 2020 controalele de stat să devină în mare parte planificate și să nu constituie o sursă sigură ce incurajează corupția. A fost solicitată includerea tuturor acțiunilor instituțiilor și controalelor efectuate de acestea într-un registru, Regisrul de Stat al Controalelor (RSC).

În intervenția sa, Directorul executiv CNPM, Vladislav Caminschi a ținut să se expună asupra următoarelor:

 – controalele efectuate de către instituțiile cu funcții de control la solicitarea deputaților, care nu ar trebui să fie considerate prioritare în detrimentul altor solicitanți;

 – problema examinării constestațiilor în paralel cu consiliile de soluționare a disputelor și instanțele de judecată;

 – crearea unui nou organ de contestare comun al Ministerului Finanțelor și Serviciului Vamal, obiectiv ce derivă din politica fiscal-vamală pentru a.2020;

 – imposibilitatea coordonării în situația existenței un ui număr mare de controale inopinate;

 – caracterul punitiv al controalelor versus celui de prevenire pentru a spori încrederea societății și a mediului de afaceri în instituțiile cu funcții de control.

În vederea remedierii situației, creșterea încrederii agenților economici trebuie schimbată abordarea organelor cu funcții de control și ridicată eficiența lor.