Atelier de lucru cu genericul „Provocările economiei informale. Experienţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) şi a Asociaţiei Patronale din Slovenia (UE). Activitatea de advocacy a organizaţiilor patronale”

30

 

 

  La 23 iunie curent, în incinta sălii de conferinţe JAZZ, cu suportul OIM şi participarea personală a D-lui Dragan Radic, Specialist superior activităţi patronale al Oficiului Subregional Budapesta OIM, CNPM a desfăşurat un Atelier de lucru cu genericul Provocările economiei informale. Experienţa Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO) şi a Asociaţiei Patronale din Slovenia (UE). Activitatea de advocacy a organizaţiilor patronale”.

      În cuvîntul de salut Dl Leonid Cerescu, preşedinte CNPM a ţinut să menţioneze că instruirea organizaţiilor-membre este un obiectiv constant în activitatea CNPM, iar subiectele puse azi în discuţie sunt în aria intereselor mediului de afaceri.

Atelierul s-a axat pe două aspecte: „Economia informală. Povocările acesteia pentru Republica Moldova. Experienţa Statelor UE” şi „Activităţi de advocacy ale organizaţiilor patronale”.        

Prin economie informală de regulă se subînţelege angajarea neoficială, concurenţa neloială, achitarea salariilor în plic, neachitarea impozitelor în bugetul mde stat şi alte aspecte. La aspectul „Provocările economiei informale” preşedintele CNPM a ţinut să menţioneze că existenţa concurenţilor care activează obscur diminuează esenţial flexibilitatea acestor întreprinderi şi  prezintă un pericol real pentru securitatea economică a statului. În pofida faptului că recent au fost adoptate măsuri mai aspre de sancţionare a întreprinderilor care practică activităţi informale, experienţa demonstrează că măsurile de constrîngere nu sunt eficiente fără nişte măsuri de stimulare a agenţilor economici pentru ieşirea acestora din economia tenebră. Experienţa Uniunii Europene, Slovacia în cazul workshopului de astăzi este binevenită pentru a analiza acţiunile realizate de această ţară, care au avut ca scop reducerea ponderii economiei informale.

La cel de-al doilea aspect „Activităţi de advocacy ale organizaţiilor patronale” Dl Preşedinte a pus accentul pe următoarele: Activitatea de advocacy este munca esenţială a organizaţiilor patronale care se realizează prin promovarea intereselor mediului de afaceri în subiecte de interes comun prin urmarea unui algoritm de procedee, fapt ce determină în mare măsură apoi rezultatul modest al acestor activităţi. Iată de ce iniţiativa de a organiza o instruire suplimentară la acest capitol a fost susţinută în speranţa că informaţia acumulată şi recapitulată pe durata lucrărilor acestui seminar va fi de real folos în activitatea celor prezenţi.