Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) își exprimă îngrijorarea față de unele modificări ale legislației, care pun pe seama mediului de afaceri poveri nejustificate.
Astfel, prin Legea nr. 241/2023 privind modificarea unor acte normative a fost completat art. 6 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, cu alineatul 52 ”Indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, plătită din mijloacele angajatorului, a liber-profesionistului ce practică activitate în sectorul justiției se stabilește indiferent de durata stagiului de cotizare.”.
Analizând norma juridică invocată s-a constatat că în caz de survenire a incapacității temporare de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă, angajatorul este obligat să achite indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, indiferent de stagiul de cotizare al salariatului, pe când Casa Națională de Asigurări Sociale va achita indemnizația doar dacă salariatul confirmă un stagiu total de cotizare de 3 ani sau cel puțin un stagiu de cotizare de 9 luni în ultimile 24 de luni.
Prin modificarea respectivă operată la Legea nr. 289/2004 s-a impus o povară suplimentară și neargumentată față de agenții economici (de menționat că Nota informativă la Proiectul de lege nu conține nici o argumentare la norma dată). Totodată considerăm inadmisilă atitudinea autorităților față de agenții economici punându-i în condiții inegale cu Casa Națională de Asigurări Sociale.
E de menționat că Statul a impus mediului de afaceri să participle la acoperirea cheltuielilor pentru riscul de incapacitate temporară de muncă începând cu anul 2011, angajatorii achitând câte o zi de incapacitate temporară de muncă, apoi în anul 2012 angajatorii achitau câte 3 zile de incapacitate temporară de muncă, iar ulterior, începând cu 2013 – câte 5 zile de incapacitate temporară de muncă, ceea ce a fost un pas incorect în raport cu mediul de afaceri.
În acest sens, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a solicitat Guvernului în regim de urgență inițierea procedurii de amendare a Legii nr. 289/2004 și abrogarea alineatului (52) al art. 6 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.