Prioritățile unui nou program de țară privind Munca Decentă a fost elaborat de către constituenții Organizației Internaționale a Muncii. Acesta este prevăzut pentru anii 2025-2027.
Programul este al șaselea la număr și vine ca răspuns la provocările pieței muncii, nevoilor lucrătorilor și va contribui la creșterea economică a țării și o mai bună calitate a vieții in Moldova.
Despre priorități și provocări s-a discutat în cadrul unui Atelier de lucru desfășurat de către Organizația Internațională a Muncii la care au participat reprezentanți ai sindicatelor, asociațiilor patronale, membre ale Confederației Naționale a Patronatului, precum și autorităților, donatorilor etc.
Printre provocările cheie pe piața muncii au fost identificate următoarele: rata de ocupare scăzută și nivelul ridicat de inactivitate, în special în rândul tinerilor, femeilor și lucrătorilor vârstnici; îmbătrânirea populației și emigrarea continuă; nivelul ridicat al muncii informale.
În cadrul Atelierului au fost setate trei priorități care vor sta la baza elaborării noului program:
– Un dialog social mai bun axat pe sporirea eficienței și importanței comisiilor de consultări și negocieri colective la nivel de ramură, teritoriu și unitate);
– O mai bună dinamică a pieței muncii având ca obiective: activarea forței de muncă, sporirea productivității muncii, întreprinderi mai competitive;
– Un sistem de protecție socială durabil (obiective: reducerea muncii informale și tranziția la munca formală, serviciu de sănătate ocupațională consolidat și o politică eficientă a salariului minim).
Programul de Țară pentru Munca Decentă 2025-2027 urmează a fi finalizat până la sfârșitul anului curent, iar semnarea acestuia va avea loc în primele luni ale anului 2025.