Ratificarea Convenției 161-o povară suplimentară pentru angajatori

37

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea față de aprobarea legii în lectură finală prin care a fost aprobată ratificarea Convenției 161 privind serviciile de sănătate ocupațională. Acest subiect s-a regăsit permanent pe agenda Direcției executive și adus în vizorul autorităților decidente ca fiind o povară suplimentară pentru angajatori.

Am atenționat de fiecare dată că ratificarea acestei Convenții va pune în dificultate majoritatea angajatorilor din țară, or în Republica Moldova există deja un sistem de monitorizare a stării de sănătate a salariaților, care este în sarcina angajatorilor. În opinia membrilor Confederației, ratificarea acesteia, într-un final, va spori efortul financiar al întreprinderilor, dat fiind că va crește semnificativ numărul și categoriile muncitorilor care vor cădea sub incidența prevederilor Convenției. Totodată controlul și monitorizarea stării de sănătate va „coborî”  la nivel de întreprinderi, care la moment nu sunt pregătite pentru aceasta, iar în perioada pandemică-chiar vulnerabile.

Ratificarea Convenției, în viziunea Confederației Patronatului, va presupune și activizarea serviciilor medicale în cadrul întreprinderii (angajarea sau contractarea medicilor specializați pe patologii profesionale), specialitate de care Republica Moldova nu dispune, or numărul este infim (circa 4 medici pe întreaga țară). Creșterea numărului specialiștilor respectivi este un proces lent și de durată, presupunerea fiind că peste aproximativ 5 după ratificare în Republica Moldova vor fi puțin peste 30 de specialiști, ceea ce la fel nu va asigura necesitățile.

În acest context Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova dezaprobă ratificarea de către Parlament a Convenției 161!