Confederația Națională a Patronatului a prezentat membrilor săi proiectul noului Cod al muncii. Documentul a fost elaborat la indicația lui Pavel Filip, prim-ministru al Republicii Moldova.
„La începutul anului 2017, Pavel Filip a cerut elaborarea unui Cod al muncii pe platforma Consiliului Economic pe lângă prim-ministru. El a solicitat Corporației Internaționale de Finanțare să susțină efortul de a elabora un nou cod care să fie mai liberal, și care să vină în întâmpinarea mediului de afaceri”, a informat Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.
Necesitatea eleborării unui nou Cod al muncii reiese din multiplele solicitări din partea mediului de afaceri. Reprezentanții business-ului consideră actualul Cod birocratic, în privința relațiilor de muncă, iar unele norme din legislația actuală a muncii reprezintă o implicare în activitatea angajatorului.
„Pentru a dezvolta sectorul de business și economia Republicii Moldova este nevioe de un Cod al muncii mai liberalizat. Noul Cod elborat nu vine să suprime din drepturile salariaților, dar să echilibreze poziția care există în reglementarea relațiilor de muncă, drepturile, dar și interesele atât ale angajatorului, cât și ale salariatului. Se dorește menținerea acelor garanții care sunt recunoscute și pe plan internațional pentru salariați. În același timp, Codul oferă posibilitatea angajatorului de a avea spațiu de manevră, a exclude supracosturile, costurile ineficiente de timp. La moment, vorbim despre un proiect de cod, care va liberaliza relațiile de muncă și termenul de încheiere al acestora, va fi o democrație mai mare în ceea ce privește posibilitatea încheierii contractelor la termen. Dorin Josanu, jurist, expert în legislația muncii afirmă că la baza elaborării noului cod au stat garanțiile care sunt prevăzute în convențiile Organizației Internaționale a Muncii și în directivele europene”.
„Proiectul noului Cod al muncii, pe care l-am discutat, în cadrul CNPM echilibrează drepturile și obligațiile angajatorului față de angajat, în codul existent balanța înclină mai mult spre angajat. Cred că e un document bun care ar trebui, după consultări și perfecționări, să fie acceptat de guvernare. Noi dorim să avem posibilitatea de a ține angajații la lucru, să formăm nuclee profesionale pentru că fluctuația de cadre este foarte mare. Oamenii pleacă peste hotare. Noi trebuie să avem pârghii pentru a-i menține. Codul respectiv este unul mai modern și mai liberal. Propunerile noastre le vom transmite în următoarea perioadă, sunt lucruri asupra cărora, noi, angajatorii, care lucrăm zi de zi cu acest document avem o altă viziune”, a declarat Alexei Ciorap, director pentru personal în cadrul Supraten S.A.
Varianta proiectului nou al Codului muncii, prezentată membrilor CNPM, reprezintă în mare parte viziunea mediului de afaceri. În următoarea perioadă, acesta urmează a fi transmis organelor competente ale statului și societății pentru consultări.