Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege ce prevede modificarea unor acte normative (privind procesul de elaborare și promovare a proiectelor de acte normative), dar care, în viziunea mediului de afaceri vine să submineze considerabil activitatea Grupului de lucru al Comisiei de Stat privind reglementarea activității de întreprinzător, instituit din reprezenetanți ai asociațiilor de business și experți cu rolul de a analiza și a „cuantifica” costurile afacerilor după implementarea deciziilor adoptate de autorități.
Legea nr. 235/2006 a fost prima care a introdus în legislația națională noțiunea și mecanismul Analizei Impactului de Reglementare, transpusă peste doi ani în textul Legii nr. 780/2001 privind actele legislative și Legii nr. 317/2003 privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale și locale (prin intermediul pachetului de legi Ghilotina II care au succedat-o), instituție care a fost preluată și în legea nr. 100/2017 cu privire la actele normative.
Evaluarea impactului reglementării (AIR) este recunoscută de majoritatea țărilor dezvoltate ca fiind un instrument cheie pentru îmbunătățirea calității modului de luare a deciziilor de reglementare. AIR-urile sunt utilizate pe scară largă în cadrul țărilor membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar astăzi un număr tot mai mare de țări în curs de dezvoltare implementează noi proceduri AIR în sistemele lor de guvernanță.
În acest context reprezentanții unor asociații de business, printre care și Confederația Națională a Patronatului, au semnat un demers comun, adresat factorilor de decizie, prin care își exprimă îngrijorarea față de acest proiect ș impactul major asupra agenților economici per ansamblu la adoptarea acestuia. Textul integral al notei de poziție argumentate poate fi accesat mai jos.