Priorități și subiecte de interes mediului de afaceri discutate pe platforma Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru

15

La 4 decembrie curent, Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, a participat la prima ședință plenară a Consiliului Economic, prezidată de domnul Ion Chicu, în calitate de Prim-ministru.

La ședință au mai participat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, și un număr de șefi de instituții publice. Mediul de afaceri a fost reprezentat de circa 90 de exponenți ai asociațiilor de business precum și ai instituțiilor partenere în dezvoltarea Republicii Moldova. 

În debutul ședinței, premierul a menționat: „Dialogul dintre Guvern și comunitatea de afaceri este esențial pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova. Obiectivele prioritare pe această dimensiune sunt crearea unui climat de afaceri predictibil, care securizează investițiile. Guvernul va susține crearea locurilor de muncă și investițiile în modernizarea economiei.”

Șeful Executivului a reiterat că actualul Cabinet de miniștri se va concentra definitiv pe problemele social-economice, iar aproape 40% din agenda Guvernului este destinată întâlnirii cu investitorii.

„Vom avansa rapid pe reforma justiției și ne vom focusa atenția pe dezvoltarea infrastructurii. Acestea sunt și cele mai importante cerințe ale investitorilor străini care sunt gata să dezvolte afaceri în țara noastră”, a menționat Ion Chicu.

Premierul a enumerat un șir de inițiative ale Guvernului, menite să încurajeze activitatea antreprenorială, precum investițiile masive în infrastructura rutieră programate pentru anul 2020 sau instituirea funcției de Avocat al Antreprenorului, care are misiunea de a simplifica și eficientiza procesul de gestionare a afacerilor în Republica Moldova.

Reprezentanții asociațiilor de business și ai mediului de afaceri au enumerat un șir de  acțiuni ce ar putea îmbunătăți climatul de afaceri, printre care: diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA, plafonarea tarifelor la achitările online, amenințările generate de activitatea antreprenorială pe patentă, susținerea plăților electronice, digitalizarea serviciilor medicale, demonopolizarea serviciilor oncologice, crearea normelor menite să elimine risipa alimentară, transparența activității CNAM etc.

În intervenția sa, Vladislav Caminschi, președinte al Grupului de lucru 4 al Consiliului economic a ținut să atragă atenția asupra următoarelor:

 – Reducerea numărului de plăți în numerar și încurajarea de plăți electronice;

 – Analiza impactului reformelor recente ale politicii fiscale;

 – Modificările la Codul Muncii. Pomovarea amendamentelor negociate de grupul de lucru tripartit;

 – Agent de muncă temporară;

 – Raportarea de către angajator către instituțiile de forță

În finalul ședinței, premierul Chicu a menționat că a luat act de toate ideile generate de participanții ședinței și a cerut secretariatului Consiliului să includă temele abordate în Planul de Acțiuni pentru anul 2020.