La 23 februarie curent, ora 15.00 partenerii sociali s-au întrunit în cadrul primei ședințe a Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective. Pe ordinea de zi au fost incluse trei subiecte pentru discuții:
1. Cu privire la situaţia în domeniul dialogului social şi propunerile de modificare şi completare a cadrului legal în domeniu.
Raportor – Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.
2. Cu privire la intensificarea acţiunilor de combatere a fenomenului muncii „la negru” şi achitării salariilor „în plic”.
Raportori – Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, Consiliul economic pe lîngă Prim-ministru, Ministerul Economiei.
3. Examinarea proiectului de Lege cu privire la Comitetele sectoriale pentru formare profesională.
Raportor – Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.
La subiectul 1 Dl Sergiu Sainciuc a prezentat informaţia referitor la situaţia în domeniul dialogului social şi propunerile de modificare şi completare a cadrului legal în domeniu.
La finele discursului au fost propuse cîteva sugestii pentru îmbunătățirea acestui aspect:
– perfectarea Legii nr. 245 din 21.07.2006 privind organizarea şi funcţionarea Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, a comisiilor pentru consultări şi negocieri colective la nivel de ramură şi la nivel teritorial;
– acordarea priorităţii negocierilor şi acordurilor bipartite la nivel de branşă, sector şi unitate economică;
– elaborarea şi implementarea unui mecanism pentru monitorizarea aplicării convenţiilor colective.
– pe viitor toate problemele în domeniul social-economic să fie discutate în cadrul CNCNC şi ulterior examinate la Guvern şi nu viceversa.
La același subiect, Dl Leonid Cerescu a menţionat că apreciază pozitiv cele menţionate mai sus, în partea ce ţine de dialogul social şi anume aspectul economic dintre salariat şi angajator în special. De aceea, este necesar de găsit soluţii în procesul negocierilor dintre părţi. În ceea ce priveşte Comisia naţională, Regulamentul prevede ca actele normative şi legislative cu caracter socio-economic trebuie să fie examinate în cadrul ședințelor Comisiei. Totodată, se propune de găsit soluţii de implicare a tuturor părţilor la determinarea poziţiilor în procesul dialogului social. Este necesar de implicat structurile din teritoriu APL la soluţionarea problemelor în dialogul social, precum şi la realizarea Convenţiilor în care sunt implicate.
Urmare a discuțiilor s-a decis asupra următoarelor:
1. Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei va convoca un Grup de lucru tripartit, cu implicarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi a Confedaraţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova pentru examinarea propunerilor de modificare şi completare a cadrului legal în domeniul dialogului social.
2. Modificările asupra cărora se vor găsi consens vor fi prezentate Comisiei pentru avizare.
La subiectul 2, după o scurta informație prezentată de Inspectoratul de Stat al Muncii, Vladislav Caminschi, director executiv CNPM, a menţionat că în cadrul Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru a fost creat un grup de lucru permanent privind Reducerea ocupării informale şi a fenomenului „salariile în plic”. Grupul de lucru este format din reprezentanţi ai autorităţilor publice, comunităţii de business, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Societăţii civile şi a partenerilor de dezvoltare. Grupul de lucru va fi responsabil de identificarea cauzelor şi soluţiilor pentru ocuparea informală şi fenomenul „salariilor în plic”, estimarea impacturilor soluţiilor propuse, elaborarea şi monitorizarea planului de acţiuni în domeniu, aplicînd o abordare complexă şi echilibrată pentru a descuraja angajările informale şi a facilita formalizarea acestora.
Secretariatul Consiliului Economic, în baza studiilor, rapoartelor din Moldova şi alte ţări precum şi a discuţiilor cu părţile interesate, a identificat o listă preliminară de cauze şi soluţii potenţiale pentru reducerea angajărilor informale şi fenomenului „salariilor în plic”. Totodată, a fost solicitat suportul Fondului de bună Guvernare, finanţat de Guvernul Marii Britanii, pentru lansarea unui proiect care să se preocupe de respectiva problemă şi în cooperare cu Grupul de lucru nou-creat să se focuseze asupra:
– identificării soluţiilor eficiente pentru reducerea ocupării informale şi a fenomenului „salariilor în plic”,
– evaluării costurilor şi beneficiilor soluţiilor propuse,
– elaborării unui mecanusm de monitorizare şi evaluare a impactului implementării soluţiilor,
– elaborării unui plan de implementare a a soluţiilor identificate.
S-a menţionat că soluţiile finale, care vor fi examinate de către Guvern, vor fi făcute publice după finalizarea tuturor cercetărilor lansate în acest sens şi consultările cu partenerii. Astfel, a fost elaborateĂ o MATRICE care conţine: CAUZE(MOTIVELE)- POSIBILE SOLUŢII-POTENŢIALELE IMPACTURI.
Octavian Calmîc a propus ca Matricea propusă spre examinare în cadrul şedinţei să fie expediată tuturor celor prezenţi pentru pentru examinare suplimentară şi pusă în discuţie în cadrul şedinţei viitoare.
Igor Crapivca a menţionat că aceste propuneri expuse mai sus sînt propuneri care trebuie examinate minuţios. Problemele trebuie rezolvate, de creat condiţii pentru dezvoltarea afacerilor. De introdus un nou sistem de impozitare
Urmare a subiectului discutat, membrii Comisiei au decis:
1.Partenerii sociali vor continua conlucrarea în scopul elaborării unor propuneri coordonate şi eficiente pentru intensificarea acţiunilor de combatere a fenomenului muncii „la negru” şi achitării salariilor „în plic”.
2.Partenerii sociali vor prezenta informaţii privind soluţiile determinate în cadrul ședințelor ulterioare.
La subiectul 3 s-au referit reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, ai Confederațiilor Patronatului și Sindicatelor.
Membrii Comisiei au sustinut unanim proiectul prezentat de MMPSF, care va contribui la o activitate mai eficientă a Comitetelor sectoriale şi le va permite accesarea unor fonduri externe pentru dezvoltare.
Victor Talmaci a subliniat că susţine proiectul prezentat, dar a menţionat art.67 din Codul educaţiei, care trebuie modificat. S-a accentuat şi asupra descentralizării învăţămîntului.
Igor Crapivca a menţionat că susţine acest proiect. La definitivare consideră necesar de pus accent pe calitatea acestuia. Acest document urmează a fi suplinit şi cu mecanisme de realizare, precum și de elaborat nişte planuri de consultare.
În concluzie, Comisia a hotărît:
De a susţine proiectul de lege cu privire la Comitetele sectoriale pentru formare profesională prezentat de Ministerul Mincii Protecţiei Sociale şi Familiei.