Moldova rămâne una din țările prioritare pentru asistență din partea OIM

19

În perioada 12-16 iunie conducerea Confederației Naționale a Patronatului din Moldova a participat la cea de-a 106-a sesiune a Conferinței Internaționale a Muncii de la Geneva, eveniment care adună atât reprezentanți ai angajaților, angajatorilor, dar și delegați ai Guvernelor.

Delegația Republicii Moldova a participat la negocierea și votarea bugetului Organizației Mondiale a Muncii (OIM) pentru următoarea perioadă. Resursele financiare urmează să fie distribuite pe regiuni, iar Moldova va fi una din țările beneficiare de asistență din partea OIM. 

„În cadrul evenimentului, conducerea CNPM a avut o întâlnire cu Dl Heinz Koller, directorul regional pentru Europa și Asia Centrală a Organizației Internaționale a Muncii (OIM). Am discutat despre reformele care au fost implementate în domeniul protecției sociale și muncii în RM. Domnul Heinz Koller și-a manifestat interesul și și-a arătat disponibilitatea de a sprijini RM în promovarea reformelor corecte, în corespundere cu convențiile pe care le-a ratificat anterior”, a spus Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM.

Organizația Internațională a Patronilor a organizat, în cadrul conferinței, un forum în care a fost prezentată munca în viitor. Patronii și-au prezentat viziunea asupra muncilor care vor fi prestate în viitor. S-a menționat despre impactul robotizării și standartizării, despre influența tehnologiilor informaționale.  Toate acestea arată și Republicii Moldova o direcție de urmat în elaborarea politicilor relațiilor de muncă și în domeniul calificărilor.

„A fost un eveniment de anvergură și am avut ocazia să vedem care sunt trendurile globale și direcția în care se mișcă cele mai dezvoltate țări ale lumii în domeniul muncii”, a menționat Vladislav Caminschi.

Republica Moldova a devenit membru al Organizației Internaționale a Muncii (ILO) în 1992. În această perioadă, țara noastră a ratificat mai mult de 40 de convenții.