Legea „Zilierilor” completată cu prevederi noi și votată în lectură finală

53

Proiectul de lege, inițiat de deputatul Vladimir Bolea, care prevede modificarea unor acte legislative menite să reglementeze exercitarea activității necalificate cu caracter ocazional desfașurate de zilieri a fost votat la 16 iunie în lectură finală. Astfel, conform noilor prevederi zilierii vor putea activa pentru același agent economic timp de 120 de zile în loc de termenul de 90 de zile cum prevedea legea, păstrîndu-se totodată statutul de șomer al persoanei luate la evidență în acest sens, dar care reușește totodată să desfășoare și activități de zilier. 

Au fost excluse obligația zilierului de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale obligatorii pe bază de contract individual, încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, și a obligației de a se încadra în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, obligațiuni ce vor reveni angajatorului. Totodată, este eliminat termenul de o zi de lucru (opt ore) la stabilirea cuantumului remunerației orare. 

Scopul acestor modificări a fost, potrivit autorilor, aducerea în câmpul legalității a raporturilor de muncă dintre zilieri și angajatori, iar cel mai important, zilierii obțin dreptul ca munca desfășurată în această calitate să fie luată în calcul la pensionare.