La 22 februarie curent, membrii CNPM au avut o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internațional cu tematica discuției axată pe situația economică curentă și perspective.
Discuțiile au început cu o scurtă prezentare oferită de Dl Leonid Cerescu, care s-a referit la următoarele aspecte:
– Guvernul a stabilit un moratoriu la controalele efectuate de inspectorate cu dreptul de control la sediile întreprinderilor. Durata moratoriului aproximativ şase luni.
– Modificarea Codului Muncii şi reanimarea activității Consiliului economic pe lângă Prim-ministru .
– Optimizarea numărului instituţiilor cu funcţii de inspecţie şi control.
– A fost reformat sistemul de pensii, deşi nu toate propunerile noastre prezente în concept s-au regăsit în legea adoptată.
– Este iniţiată reforma administraţiei publice centrale şi locale.
Cu referire la situaţia economică, Dl Cerescu a ținut să menționeze următoarele – potrivit datelor, anul economic 2016 a fost mai favorabil comparativ cu 2015. Produsul intern brut înregistrează o recuperare marginală în acest an estimat la circa 3%, acest salt s-a întâmplat datorită creşterii în două sectoare – agricultură şi servicii.
Ce măsuri sunt necesare de întreprins în viziunea CNPM?
1. De a continua efortul în domeniul dereglemetării activităţii de antreprenor. Subiect care în opinia noastră se agravează datorită procesului de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea comunitară, primim efectul suprapunerii reglementărilor.
2. Pentru a diminua presiunea asupra antreprenorilor, sunt necesare eforturi consolidate pentru reducerea fenomenului economiei informale. În această ordine de idei, sunt necesare decizii importante a fi luate pentru a reduce presiunea fiscală, socială şi de alt tip.
3. Sunt necesare reforme de proporţii în sistemul de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. Angajatorii la fel ca şi angajaţii sunt nemulţumiţi de acest sistem, în opinia noastră este necesară abordarea similară a sistemului social unde paralel cu principiul solidarităţii va funcţiona şi sistemul de acumulare individuală. La fel reiterăm necesitatea de redistribuire a contribuţiei de asigurări sociale pentru a da o mai mare pondere reformei sistemului de pensionare.
4. În contextul unui deficit bugetar semnificativ CNPM consideră necesar demararea cît mai urgent a Reformei Administraţiei Publice Centrale în vederea diminuării costurilor de întreţinere a structurilor statului. Considerăm oportun ca veniturile statului să fie îndreptate la investiţii, întreţinerea şi dezvoltarea infrastructurii, dar nu pentru întreţinerea unor structuri ale statului ineficiente.
5. Exerciţiul de elaborarea unui Cod Fiscal nou trebuie să se soldeze cu o caracteristică cost administrare versus valoarea globală încasată în rezultatul acestor impozite. Toate impozitele la care costul de administrare este mai mare de cît suma acumulată este necesar de a fi luată o decizie de comasare ori de abrogare acestor impozite. Statul nostru nu poate sa-şi permită ineficienta în administrarea publică fie cea de administrare fiscală. În acest context este necesar să revenim la ideea de a include în Codul fiscal a unui titlu nou Impozite sociale pentru a avea o abordare unică. Ceea ce va permite implementarea cât mai urgentă a conceptului de cont unic.
La sistemul Fiscal și reformarea acestuia a avut cîteva intervenții și Dl Ion Prisăcaru, vicepreședintele CNPM, director al SRL Ecofin Audit Service, care a ținut să accentuieze despre diminuarea costurilor de administrare fiscală.
Președintele Asociației Patronale a Serviciilor Publice, Dl Mihai Severovan a ținut să menționeze despre cîteva aspecte din domeniu – calitatea apei, a situației stațiilor de epurare; realizarea parteneriatelor publice private; modalitatea de formare a tarifelor la utilități.
Reprezentantul Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, Dumitru Albulesa, director executiv, s-a referit la finanțarea Agenției Naționale de Transport Auto (ANTA).
A fost pus în discuție și subiectul reformei justiției, a situației din sistemul bancar, a achizițiilor publice și alte probleme stringente cu impact în activitatea agenților economici.