La 09 02 2016, reprezentanții CNPM au avut o întâlnire cu Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) D-na Stela Grigoraș. Având în vedere că în perioada precedentă, în condiții de instabilitate politică nu a fost implementat nici o revendicare a patronatelor, CNPM a reiterat propunerile anului 2015.
Printre multiplele subiecte discutate se regăsesc:
Excluderea plății de către întreprinderi a îndemnizației unice pentru accidente de muncă și boli profesionale în procesul de reformare a sistemului de plăți a contribuțiilor plătite de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat.
Reluarea negocierilor grupului de lucru tripartit pentru modificarea prevederilor Codului.
Promovarea proiectului lege cu privire la exercitarea unor activități necalificate cu caracter ocazional desfășurate de zilieri
Înaintarea propunerilor din Partea MMPSF a amendamentelor la Codul educației pentru a modifica art. 66 în vederea excluderii atribuțiilor acestui în formarea comitetelor sectoriale. Formarea acestor comitete, în conformitate cu practica internațională, este de competența organizațiilor patronale și sindicale sectoriale.
Examinarea obligatorie a proiectului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pentru anul viitor în Comisia Națională pentru Consultări și Negocieri Colective.
Continuarea procesului de redistribuire a contribuției de asigurări sociale de stat între angajator și angajat în conformitate cu prevederile legale existente până la raportul 2/3 și 1/3. Aceasta ar prezenta un semnal esențial pentru diminuarea Economiei informale. Plafonarea contribuției de 23% potrivit formulei aplicate la stabilirea plafonului de 6% (cinci salarii medii pe economie).
Dificultatea conformării la legislația care prevede incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Incapacitatea temporară de muncă
Reducerea plafonului maxim de număr de zile de incapacitate temporară de muncă total pe an plătite de angajator de la 15 la 10 sau revenirea la negocieri pentru modificarea legii Nr. 289 din 22.07.2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.
Implementarea sistemului automatizat de stat de evidența a certificatelor de incapacitate de muncă prin care antreprenorii vor fi scuti de evidența acestora la nivel de unitate economică.
Reducerea termenului de concediu parțial plătit și neplătit pentru îngrijirea copilului.
Examinarea prin Grupul de Lucru al comisiei de stat pentru reglementarea activității de întreprinzător a tuturor actelor, care au caracter de reglementare elaborate de MMPSF.
Excluderea din uzanță a carnetelor de muncă, care reprezintă un atribut al relațiilor de muncă din economia planificată și care împovărează activitatea serviciilor de personal al întreprinderilor.
Includerea în legislația națională a dreptului patronilor la grevă în corespundere cu prevederile Cărții sociale europene ratificate de Republica Moldova.
Revizuirea indicatorilor utilizați la indexarea diferitor prestații sociale, prin prisma reducerii poverii administrative asupra agenților economici la colectarea datelor primare prin intermediul Biroului Național de Statistică (în cazul de față a salariului mediu pe economie).
Examinarea trecerii Fondului de incapacitate de muncă din gestionarea CNAS spre gestionarea CNAM
Aplicarea principiului de asigurare obligatorie pentru fermieri
Problema răspunderii materiale în transportul internațional de mărfuri.
Întrevederea s-a desfășurat într-o atmosferă constructivă, în final s-a convenit ca CNPM să prezinte propuneri concrete de modificare a subiectelor menționate mai sus și să inițieze negocieri asupra acestora