Astăzi, 19 ianuarie 2016, conducerea și membrii Confederației Naționale a Patronatului din RM au avut o întrevedere cu candidatul desemnat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip.
Ședința a fost a avut ca scop discuția problemelor cu care se confruntă mediul de afaceri, precum și consultarea CNPM în cea ce privește subiectele necesare de inclus în Programul de guvernare aferent mandatului D-lui Pavel Filip.
Pe durata întrevederii D-l Prim-ministru desemnat a prezentat obiectivele pe care D-lui le vede a fi prioritare precum: – depolitizarea instituțiilor de stat; – ordinea publică și securitatea cetățenilor; -semnarea unui acord cu FMI; – Stabilizarea sistemului bancar; – stabilizarea politică; – realizarea reformelor în sistemul judiciar, etc. Propunerile concrete pe care le au reprezentanții CNPM pot fi expediate către cele patru grupuri create (vitalie.tarlev@mtic.gov.md), care vor definitiva proiectul Programului de guvernare.
Participanții au avut un schimb de opinii asupra modalității de conlucrare a Confederației cu Guvernul Republicii Moldova, dar și asupra chestiunilor de importantă majoră pentru depășirea crizei și dezvoltarea economică a țării. Documentul de bază la care s-a făcut referință este Memorandumul de cooperare între Guvern și CNPM, care necesită a fi împrospătat și aplicat de părți.
Dialogul între puterea executivă și mediul de afaceri este unul incoerent și unilateral, care se rezumă la discuții interminabile și atitudine derizorie față de propunerile înaintate de antreprenori. Presiunea fiscală în creștere și dezmățul organelor de control de stat fac practicarea antreprenoriatului imposibilă, în special acțiunile poliției economice și inspecției financiare.
Fortificarea și sprijinul conducerii Guvernului în procesul de examinare a impactului de reglementare asupra activității de întreprinzător a actelor normative cu caracter de reglementare elaborate de autorități,astfel ca acestea să fie avizate fără excepție de către Confederație, iar proiectele cu impact asupra întreprinzătorilor să fie însoțite de Analiza Impactului de Reglementare.
Procesul de reabilitare a infrastructurii rutiere necesită a fi continuat deoarece înghețarea lui va aduce la faptul reluării întregului proces de la zero.
Discuțiile s-au desfășurat într-o manieră constructivă și binevoitoare și s-au finalizat cu urări de bine în viitorul vot de încredere a Parlamentului republicii Moldova.
De menționat că anterior D-l Pavel Filip a fost membru al Consiliului de conducere CNPM.