În Republica Moldova a fost din nou introdusă stare de urgență în sănătate publică!

19

În scopul sporirii măsurilor aplicate de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la 27 noiembrie Comisia naţională extraordinară de sănătate publică, convocată în ședință,  a decis să declare starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021.  

În acest sens au fost reintroduse restricții în anumite domenii. Principalele se referă la:

– Se interzice organizarea şi desfăşurarea – conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor, cu prezenţa fizică a persoanelor.

– Se interzice desfăşurarea activităţilor, cu prezenţa spectatorilor, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte, caselor de cultură.  

– Se interzice desfăşurarea activităţilor de deservire în unităţile de alimentaţie publică (de tipul restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor) în intervalul orelor 22.00 – 07.00

Rămîn valabile restsricțiile anunțate anterior:

– Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de 1 (unu) metru este obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

– Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia: (i) deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă, (ii) deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; (iii) deplasarea pentru asistenţă medicală, ce nu poate fi amînată; (iv) deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amînate.

– Interzicerea aflării pe terenuri dejoacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracţii şi zone de agrement.  

Totodată începînd cu ziua de azi purtarea măștii de protecție devine obligatorie nu doar în spațiile închise, ci și cele deschise!