Experiența Lituaniei în reformarea legislației muncii împărtășită patronatelor

18

Un grup de experți lituanieni, în domeniul legislației muncii, alături de Egle Radisauskiene, viceministrul Muncii și Securității Sociale al Republicii Lituania au avut recent o întâlnire cu Confederația Națională a Patronatului (CNPM).

Părțile au făcut un schimb de experiență despre reforma legislației muncii. Experții lituanieni afirmă că ei au făcut o schimbare radicală a Codului muncii care a simplificat și a armonizat relația între angajator și angajat.

Egle Radisauskiene a relatat că elaborarea proiectului Codului Muncii în țara baltică a fost coordonată de către Ministerul Muncii și Securității Sociale, însă partenerii sociali s-au implicat la toate etapele de concepere, perfecționare, fiecare venind cu propunerile sale. Drept dovadă este faptul că aproape 90 la sută din articolele Codului Muncii au fost convenite în cadrul consultărilor și negocierilor tripartite.

Vorbind despre experiența de amendare a legislației muncii din țara baltică, reprezentanta Ministerului Muncii și Securității Sociale al Republicii Lituania a accentuat că nu trebuie de inventat ceva nou, ci doar este necesar de ajustat normele existente la realitățile create. „Este important să se asigure echilibrul și compromisul în dialogul dintre partenerii sociali”, a conchis Egle Radisauskiene.

Președintele CNPM, Leonid Cerescu consideră experiența Lituaniei în reformarea legislației muncii drept una de succes. El afirmă că în procesul de reformare a legislației muncii este necesar de a găsi echilibru.

„Noul Cod al muncii, care este în proces de elaborare, este unul mai radical. Vorbim totuși despre un draft care trebuie să fie discutat cu cei care il vor implementa mai târziu: angajatori și angajați. Trebuie să ajungem la un acord ca acesta să fie promovat mai departe. În Codul actual angajații au mai multe pârghii de constrângere a agentului economic, iar ultimul este astfel încătușat în relațiile de muncă. Este important să ajungem la un echilibru – fie prin modificarea Codului actual, fie aprobând un Cod nou”, consideră Leonid Cerescu.