Cum călcăm pe aceleași greble sau despre (ne) transparența decizională

40

Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu aprobarea în cadrul ședintei Guvernului de astăzi a proiectului de hotarîre Pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1/2013 cu privire la aprobarea cuantumului plăților de supraveghere a menținerii condițiilor de certificare a Autorității Aeronautice Civile.

Subiectul se află pe agenda Direcției executive a CNPM dupa sesizarea de catre membrul nostru, Asociatia de Aeronautică din Moldova si propus spre discuție și în cadrul Comisiei Nationale pentru Consultari si Negocieri Colective, care însa nu s-a convocat mai bine de 2 luni!

Fiind un act cu impact in activitatea de intreprinzator, analiza de impact și proiectul nemilocit au fost examinate în ședința Grupului de Lucru al Comisiei de stat privind reglementarea activității de întreprinzător din 17.12.19 și au fost avizate negativ (expertiza GL nu se regăsește în dosar și nu este reflectată în Sinteza obiecțiilor!). În special din considerentul că autorii Analizei Impactului de reglementare nu au putut argumenta valoarea plății de 1 euro/tonă pentru fiecare decolare/aterizare, luînd în considerație că însăși Codul aerian stabilește că aceasta taxa poate fi „pînă la” 1 euro (adică în orice valoare dintre 0 și 99 eurocenți), inclusiv autorii nu au ținut cont de însăși obiectivul plății în cauză (acoperirea cheltuielilor pentru activitatea AAC de supraveghere a condițiilor de certificare a operatorilor) și nu au racordat potențialele venituri în urma colectării plății în cauză cu cheltuielile reale pentru activitatea de supraveghere a inspectorilor din cadrul AAC. Chiar și din avizele Flyone și Terravia (incluse în dosar), în care sunt prezentate calcule și argumente destul de pertinente, se poate concluziona că plata în cauză ar putea fi cu cel puțin 50% mai mică decît cea propusă în proiect.

În lipsa unei analize de impact, elaborată în conformitate cu exigențele HG nr.23/2019 și expertizată de Grupul de lucru, Direcția executivă a CNPM consideră ca proiectul în cauză nu putea fi susținut si promovat, în condițiile in care nu au fost respectate cerințele transparenței decizionale, solicitand sa fie retras subiectul de pe ordinea de zi a ședintei Guvernului pentru discuții suplimentare cu toate părțile interesate, fapt, care, spre regret, nu s-a realizat, proiectul fiind aprobat de Cabinetul de Miniștri.

Reiterăm apelul către autorități- sa fie respectată transparența decizională și consultarea cu mediul de afaceri la toate etapele de elaborare si avizare a actelor normative.