Consolidarea dialogului cu puterea executivă

12

La 02 septembrie în incinta Casei Guvernului șefii grupurilor de lucru ai Consiliuluie economic au avut loc o ședință de lucru cu Doamna Natalia Gavrilița, Prim-ministru al Republicii Moldova, în cadrul căreia au fost aduse în vizor principalele impedimente cu impact în activitatea de antreprenor, precum și discutate mai multe proiecte de inițiativă pentru eliminarea constrângerilor în activitatea antreprenorială și susținerea întreprinderilor în perioada pandemică. Potrivit premierului, Guvernul va susține inițiativele cu impact, care să acorde suport mediului economic și societății în general. 

Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului, președinte al Grupului de lucru 4, s-a referit la următoarele subiecte:

1.     Continuarea procesului de modernizare a relațiilor de muncă. Se propune până la finele anului să fie elaborat un proiect de amendamente la Codul muncii;
2.     Excluderea plafoanelor pentru încălcările fiscale care au dreptul să fie contestate în consiliile de soluționare a disputelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat și a Serviciului Vamal. Plafoanele limitează în special accesul ÎMM la consiliile de contestație.
3.      Descătușarea fondului de salarizare
4.      Reducerea prețurilor pentru documentele permisive din transport
5.      Promovarea Codului Urbanismului și construcțiilor  

Prim-ministrul a menționat că acum se lucrează la elaborarea unui șir de acțiuni pentru susținerea economiei, menținerea locurilor de muncă și protecția socială a cetățenilor, prin inițiative pentru subvenționarea timpului redus de muncă pentru salariați și creșterea accesului la capital de lucru pentru companii. Totodată, în contextul creșterii numărului de cazuri de ămbolnîvire cu Covid-19 sunt necesare soluții pentru transportul public și interurban, acolo fiind cele mai mari focare de infectare. 

Alte aspecte la care s-au referit ceilalți șefi ai grupurilor de lucru se referă la modificări legislative ce țin de digitalizarea economiei, armonizarea legislației naționale la cea europeană privind datele cu caracter personal, îmbunătățirea cadrului legal în domeniul concurenței. Totodată, a fost propusă reconceptualizarea funcției organelor de control, cu accent pe prevenire și consultanța antreprenorilor în aplicarea prevederilor legislative.  

De asemenea, participanții au examinat mai multe opțiuni privind promovarea inovației tehnologice în diverse sectoare ale economiei, precum asigurarea în format electronic a unui set minim de documente fără necesitatea prezentării fizice la ridicarea actului, fapt ce ar permite folosirea eficientă a timpului și minimizarea interacțiunii angajaților cu reprezentanții serviciilor publice. Astfel s-a convenit organizarea unei ședințe de lucru cu autoritățile implicate pentru coordonarea acțiunilor ulterioare.

Prim-ministrul a dat asigurări că statul este dispus să ofere ajutor din partea statului, să vină cu politici curajoase prin care să fie stimulate cererea pe piață, activitatea economică și prin aceasta să fie ajutată populația vulnerabilă. Propunerile concrete, sistematizate pe domenii vor fi prezengtate într-o săptămână.