Conferința MACRO „Moldova în 2018: investiții pentru oameni și binele public”

22

La 19 octombrie curent, Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova a participat la cea de-a 6-a ediție a conferinței internaționale MACRO, cu tema „Moldova în 2018: investiții pentru oameni și binele public”.

Evenimentul a reunit 11 vorbitori pentru a discuta rolul investițiilor pentru economiile în tranziție și cum ar putea acestea contribui la bunăstarea oamenilor și binele public? la care au asistat peste 120 de participanți, printre care și lideri și decidenți politici, reprezentanți ai APL și sectorului privat, experți locali și străini, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și mediului academic din Moldova.

În cadrul conferinței au fost puse în discuție perspectivele și constrângerile de creștere a investițiilor private și publice și modul în care acestea pot deveni motorul-cheie al creșterii economice pe termen mediu. Conferința a fost structurată în două paneluri de discuție.

Cel de-al doilea panel și-a propus să răspundă la întrebarea: Cum pot investițiile private să contribuie la binele public și bunăstarea oamenilor? Unul din vorbitorii acestuia a fost Vladislav Caminschi, director executiv CNPM, care a adus în vizor în cadrul prezentării impactul asupra dezvoltăii țării a celor mai recente initiative legislative și reforme care vizează îmbunătățirea mediului de afaceri și a climatului investițional. Dînsul s-a referit la următoarelor aspecte, care, în viziunea CNPM, au un rol important în dezvoltarea și progresul afacerii:

  • Codul Muncii
  • Politici de salarizare
  • Reforma autorităților publice centrale
  • Reforma autorităților de control
  • Reducerea numărului de acte permisive
  • Inițiative fiscale
  • Stimularea angajării