Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare cu privire la situația creată în piețele valutară și de credit din Republica Moldova.
În luna iulie 2014 CNPM a organizat Conferința de presă cu tema „Devalorizarea leului – stagnarea economiei și creșterea prețurilor”. Urmare acestei conferințe la inițiativa conducerii Băncii Naționale a Moldovei, a fost organizată o întrevedere bilaterală CNPM – solicitând luarea de măsuri urgente întru stoparea procesului de devalorizare și revenirea la o rată de schimb valutar în limitele prevăzute de planurile și bugetele aprobate pentru anul 2014.
Astăzi constatăm că numai de la începutul anului curent și până la 18 februarie leul moldovenesc s-a depreciat comparativ cu 34% fată de dolarul SUA și 26% față de EURO (conform datelor Expert-Grup).
Având în vedere această depreciere bruscă a monedei naționale Biroul Permanent al CNPM în ședința sa din 19 februarie 2015 a decis să vină cu această adresare publică prin care:
1. Invită oamenii de afaceri, băncile, factorii de decizie și politicienii să facă uz de toate instrumentele de care dispun pentru a calma spiritele și a nu admite speculări bazate pe panică;
2. Solicită Prim-ministrului Republicii Moldova, convocarea imediată a Comitetului Național de Stabilitate Financiară, care are atribuția de a asigura o coordonare adecvată între autoritățile publice în caz de șocuri financiare extraordinare;
3. Face un apel către Guvern să demareze elaborarea un Plan național Anticriză, care să aibă la bază propunerile rezultate de pe urma dezbaterilor menționate mai jos precum și un set de politici cu obiective sectoriale pe termen mediu și lung.
Totodată, vineri 27 februarie la orele 10:00 CNPM va organiza o masă rotundă cu invitarea reprezentanților comunității oamenilor de afaceri, ai sectorului bancar, ai BNM, ai Guvernului, ai organismelor financiare internaționale și ai altor experți economiști pentru:
– identificarea elementelor ce destabilizează situația pe piața valutară;
– identificarea riscurilor imediate, care ce pot duce la blocaje atât în activitatea agenților economici cât și ai sectorului bancar;
– discuția și elaborarea de propuneri de politici și acțiuni necesare.