CNPM susține Guvernul în retragerea din Parlament a unor proiecte de legi și abrogarea unor hotărîri de Guvern

19

În cadrul ședinței de Guvern din 21 decembrie curent pe ordinea de zi s-a regăsit subiectul cu privire la retragerea din Parlament a unor proiecte de legi și abrogarea unor hotărîri de Guvern, care se referă la modificarea Legii nr. 133 cu privire la protecția datelor cu caracter personal și alte acte legislative. Această inițiativă  a fost susținută de președintele CNPM printr-o intervenție ținînd să aducă la cunoștință poziția CNPM și a altor asociații de business la acest subiect:

„Prevederile acestor documente vor avea un impact major asupra activităţii mediului de afaceri:

–Amenzi disproporţionate, 90% de agenţi economici pot avea amenzi până la 100 mii MDL. Nemaivorbind  de amenda de 5 mln.lei  care este excesivă şi nejustificată.

–Posibilităţile Centrului de a sista activitatea agenţilor economici sub diferite pretexte ( tehnica nu corespunde, personalul neinstruit etc.)

–De menţionat că retragerea din Parlament  a proiectelor înregistrate cu nr. 401 şi 402 sunt susţinute şi de structurile internaţionale reprezentate în țara noastră

Au fost catalogate  nedemocratice procedurile aplicate de autor în promovarea acestor proiecte:

–Lipsa analizei impactului de reglementare asupra activităţii de întreprinzător.

–Declaraţia autorului de sistare a promovării proiectului  pentru consultări solicitate de noi, continuând în acelaşi timp prin metode obscure promovarea acestuia, fără ştirea celor care au cerut această suspendare. 

Suntem de părerea că dacă aceste documente vor fi promovate în formula actuală, atunci toate eforturile Guvernului de a stabili un cadru unic al controalelor de Stat vor eşua.