CNPM a elaborat materiale didactice pentru asigurarea SSM în școlile profesionale

27

Confederația Națională a Patronatului din R. Moldova (CNPM) cu sprijinul Proiectului-parteneriat de instruire a meșteșugarilor Kreishandwerkerschaft Hersfeld Rotenburg, a elaborat un set de materiale didactice pentru a asigura Securitatea și Sănătatea Muncii. 

Cărțile sunt destinate pentru 32 de școli profesionale și două centre de excelență din Republica Moldova și au fost transmise în cadrul unei întruniri care a avut loc pe data de 30 mai, curent.  

Confederația Națională a Patronatului consideră că accidentele de muncă reprezintă un aspect esențial al relațiilor de muncă, de aceea una din prioritățile organizației este prevenirea lor. 

„Costul unui accident de muncă cu urmări grave se ridică până la 1 mln. 200 mii lei, iar al unui accident soldat cu deces până la 800. 000 lei. Costurile sunt enorme, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, de aceea este foarte important ca în instituțiile de învățământ să existe o cultură de promovare a securității în muncă”, a spus Vladislav Caminschi, director executiv al CNPM, unul dintre autorii manualelor.

Viorica Condruc, consultant principal în cadrul Direcției ÎPT la Ministerul Educației a declarat că manualele din domeniul securității muncii sunt extrem de utile și valoroase și constituie un suport important pentru pregătirea de calitate a viitorilor meseriași.

Managerul Proiectului-parteneriat de instruire a meşteşugarilor, Wolfgang Dressel, a menționat că atunci când vin la școală elevii nu sunt conștienți de riscurile aferente profesiei, acestea fiind atât vizibile cât și invizibile. „Manualele vor ajuta profesorii și elevii să cunoască aceste riscuri pentru a se proteja. Avem certitudinea că ele vor fi utilizate eficient pentru a asigura securitatea muncii în instituțiile de învățământ profesional”, a mai spus managerul de proiect.

Setul de materiale didactice conține un manual pentru elevi, care oferă toată informația despre riscurile profesiilor și modalitățile de prevenire, precum și un manual pentru profesori, ce conține o colecție de teste.

Amintim că CNPM este organizația care deține expertiza în domeniul SSM și prestează servicii de instruire.