La 23 ianuarie, cu suportul Confederației Industriei Daneze (DI) și a Fondului Noii Democrații în colaborare cu Asociația Investitorilor Străini am organizat un atelier de lucru, dedicat IMM-urilor pentru promovarea egalității de gen la locul de muncă.
În cadrul atelierului au fost discutate principalele provocări cu are se confruntă întreprinderile sub acest aspect. Atât în context internațional, cât și local, principalele provocări identificate se consideră:
– Segregarea ocupațională: Femeile sunt adesea concentrate în anumite sectoare și ocupații cu salarii mai mici și mai puține oportunități de avansare;
– Discriminarea salarială: Femeile câștigă, în medie, mai puțin decât bărbații pentru aceeași muncă. Conform studiilor recente în RM, disparitatea salarială constituie aproximativ 15%;
– Sarcinile de îngrijire: Femeile încă poartă o povară mai mare în ceea ce privește îngrijirea copiilor și a vârstnicilor, ceea ce le limitează disponibilitatea pentru muncă cu normă întreagă sau pentru avansare în carieră.
– Hărțuirea sexuală: Femeile sunt expuse unui risc mai mare de hărțuire sexuală la locul de muncă, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății lor mentale și a productivității.
– Lipsa de conștientizare și nivelul slab de pregătire a societății per ansamblu: Multe persoane nu sunt suficient de informate despre drepturile lor și despre legislația în domeniul egalității de gen.