28 Aprilie-Ziua Mondială a Securității și Sănătății în Muncă

38

Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă este marcată în întreaga lume la 28 aprilie și are drept scop sensibilizarea tuturor la prevenirea accidentelor la locul de muncă și a bolilor profesionale. Cu această prilej, Organizația Internațională a Muncii a desfășurat astăzi la Chișinău un atelier de lucru tripartit dedicat acestui subiect cu atît mai sensibil în perioada pandemiei de COVID 19. 

În cuvîntul de salut Directorul executiv al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova a ținut să menționeze următoarele:

„Este o reușită a noastră a tuturor și un exemplu elocvent că efortul conjugat aduce rezultatele așteptate. Aceasta se referă și la faptul că la finele anului trecut Parlamentul Republicii Moldova a adoptat proiectul de lege pentru reîntregirea funcțiilor Inspectoratului de Stat al Muncii în partea ce ține de Securitatea și Sănătatea în Muncă, atribuție ce revenea altor 10 Agenții cu funcții de control. Ne exprimăm speranța ca procesul să continue și să avem în final o inspecție integrată pentru toate aspectele, după modelul celor mai avansate practici. 

Subiectul SSM este în vizorul continuu al Confederației Naționale a Patronatului, dat fiind că este de importanță majoră la subiectul reglementărilor, pe de o parte, și datorită Serviciului extern de protecție și prevenire pe care CNPM l-a creat în cadrul Direcției executive, pe de alta.

Din interacțiunea noastră pe care o avem constant cu întreprinderi din diferite domenii putem constata că angajatorii conștientizează tot mai mult necesitatea atenției investițiilor pentru SSM avînd în vedere impactul acestor măsuri asupra viitorului întreprinderii. Acest fapt se datorează conștientizării garvității accidentelor grave de muncă și celor mortale, dar mai ales faptului că măsurile de prevenire sunt net inferioare ca și cost decît cele de compensare a daunelor sau celor de restabilire a capacității de muncă.

Ne dorim ca în Republica Moldova să fie creat un sistem european de SSM, preluînd cele mai bune practici din lume, în care atît angajații cît și angajatorii sunt în siguranță pentru viața și investițiile sale.”